5 hasznos tipp a paradicsom nyári gondozásához

5 hasznos tipp a paradicsom nyári gondozásához

A paradicsom a hobbikertészek kedvenc konyhakerti növényei közé tartozik, ami a nyári hónapokban különös figyelmet és gondozást igényel. Íme öt hasznos tipp a növény sikeres nyári gondozásához, hogy a jutalom, a leszüretelhető szép és bőséges termés se maradjon el.

1. Öntözés

A nyári hónapokban a paradicsomnak rendszeres és mérsékelt öntözésre van szüksége. Fontos, hogy a földje ne száradjon ki teljesen, de kerüljük el a túlzott eláztatást is. A paradicsomokat alulról öntözzük, hogy a víz közvetlenül a gyökérzónára jusson, ugyanakkor igyekezzünk elkerülni a levelek locsolását, mivel ez kedvez a különböző betegségek kialakulásának.

A reggeli órák a legideálisabbak az öntözésre, mert ekkor a hőmérséklet általában alacsonyabb, a levegő friss, és a növényeknek elegendő idejük van felszívni a vizet a nap folyamán.

2. Tápanyag-utánpótlás

Nyáron a paradicsomnövények intenzív növekedésen mennek keresztül, ezért rendszeresen tápanyag-utánpótlásra van szükségük. Használjunk lassú lebomlású és szabályozott tápanyagleadású műtrágyát vagy keverjünk komposztot a földbe, hogy ezzel biztosítsuk a megfelelő tápanyagokat. A trágyázást a gyártó utasításai szerint végezzük.

ot tipp paradicsom nyari 03

3. Kikarózás, kötözés

Mivel a paradicsom terjedelmes növény, amelyek gyakran nehézséget okozhat a saját súlya megtartása, fontos a megfelelő támrendszer biztosítása. Használjunk futtatórácsot, kerítést vagy más támrendszert, amelynek segítségével a paradicsomnövények felfelé növekedhetnek és megtámaszkodhatnak.

ot tipp paradicsom nyari 02

4. A hónaljhajtások eltávolítása

Rendszeresen csípjük vissza a felesleges hajtásokat és oldalágakat, hogy a növény az energiáját a termésképzésre tudja koncentrálni.

A paradicsomnál a hónaljhajtás a levélhónaljakban, azaz a levelek és a szár találkozási pontjában található. Ezek az elágazások általában gyengébbek és kevésbé termékenyek, és amennyiben hagyjuk őket növekedni, energiát vonnak el a fő hajtástól és a termésektől. Emellett a hónaljhajtások között nagyobb valószínűséggel alakulnak ki betegségek. Ezért a paradicsomoknál általában javasolt eltávolítani ezeket a hajtásokat.

A hónaljhajtások eltávolítása egyszerű folyamat: ha észreveszünk egy új hónaljhajtást, éles metszőollóval vágjuk le vagy kézzel törjük le. Óvatosan végezzük a műveletet, hogy ne tegyünk kárt a fő hajtásban vagy a növény többi részében.

5. Betegség- és kártevő-ellenőrzés

Nyáron a paradicsomokat könnyebben érhetik betegségek és károsíthatják kártevők, mint például a lisztharmat, penészgomba vagy levéltetvek. Figyeljünk a növényekre, és ha észrevesszük bármilyen jelét betegségnek vagy kártevőnek, haladéktalanul cselekedjünk. Használj bio vagy vegyszermentes módszereket, például neem-olajat a betegségek és kártevők ellen..

A fenti alapvető tippek segítenek a paradicsomok egészséges növekedésében és a bő terméshozásban a nyári időszakban. Ne feledjük azonban, hogy minden kert más, és a pontos gondozási igények ezért eltérhetnek, ezért figyeljünk a növényeinkre és alkalmazkodjunk az adott körülményekhez.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR