Kora reggel dolgozzunk!
A szamócaszüret idejét az időjárás is meghatározza, de általában csak rövid ideig örülhetünk a finom, lédús, édes szemeknek, gyorsan leérik a gyümölcs. A szüretnél is nagyobb figyelmet kell fordítanunk az érzékeny bogyósra, mert könnyen elveszítheti állagát, aromáját.
Mik azok a leggyakoribb hibák, amiket el kell kerülnünk?
1. Túl nagy vödörbe szüretelünk
Amint az első szemek teljesen pirosra színeződnek, elérkezett a szüret ideje. Ne mély vödrökbe, tálakba szedjük, mert az alsó gyümölcsöket teljesen összenyomjuk így. A szürethez a kis edények, sekélyebb tálak alkalmasak, de ezekbe se halmozzuk túl magasra a szemeket. Gyorsan meglátszanak a gyümölcsön a zúzódások, ütődések, sérülések is.
2. A déli napsütésben szüretelünk
A forró déli napon nagyon felmelegszik a szamóca, elveszíti az ízét, nyomásra érzékenyebbé, puhábbá válik. A kora reggeli órákban intenzívebb az aroma, lédúsabb a gyümölcs és még hűvösebb a tapintása. Éppen ezért a szüret optimális ideje a reggel, az ilyenkor leszedett gyümölcsök egy-két napig a hűtőben is gond nélkül tárolhatók.
3. Nem dolgozzuk fel rögtön a leszedett szamócát
A frissen leszüretelt gyümölcsöt lehetőség szerint mihamarabb fogyasszuk el vagy dolgozzuk fel, mert hosszan nem tudjuk eltartani. A gyorsan romló gyümölcsöt érdemes némi citromlével és porcukorral egy tálban szervírozni, ily módon a teljes aromát élvezhetjük. Készülhet belőle pillanatok alatt turmix, szósz, lekvár is. Akár le is fagyaszthatjuk a szamócát – felengedés után pépes lesz, de az íze finom.