A 9 legnagyobb hiba, amit a madarak etetésénél elkövethetünk

A 9 legnagyobb hiba, amit a madarak etetésénél elkövethetünk

Jót akarunk, de rosszat teszünk.

Számtalan hobbikertész eteti télen a madarakat: örömteli látvány, ahogy a szárnyasok csipegetnek az etetőn. Bár mindenki a legnagyobb jó szándékkal teszi ezt, akaratunkon kívül is árthatunk a madaraknak, ha nem tartjuk be a legfontosabb szabályokat.

Vegyük sorra, mire kell odafigyelnünk, milyen hibákat követhetünk el a madarak etetésénél:

1. Nem tartjuk tisztán az etetőt

A piszkos, maradékokkal teli etetőben felüthetik a fejüket a különféle fertőzések: baktériumok, gombák, paraziták telepedhetnek meg. A halálos kórok (pl. Salmonella vagy Trichomonas) villámgyorsan terjedhetnek a madarak között. Megelőzésként az etetőt rendszeresen és alaposan kell tisztítanunk, ideális esetben hetente, kéthetente.

2. Rossz etetőt használunk

Nem minden madárnak való ugyanaz az etető típus. Van, amelyik a földön csipeget, más a magasban eszeget, akad, amelyik szeret a hosszú csőrével benyúlni, más a rövid csőrével felcsippenti a magot. Érdemes többféle etetőtípust kihelyezni, hogy több madárfajt csalogassunk a kertünkbe. Arról, hogy mely madár melyik etetőre jár, segítséget kapunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján.

3. Elfelejtjük az etetőt feltölteni

A kezdeti lelkesedés után elfeledkezünk arról, hogy rendszeresen élelmet tegyünk ki. A csalódott madárkák arrébb fognak ételt találni, de egy idő után abbahagyhatják a kertünk látogatását, mert túl sok energiát pazarolnak el úgy, hogy nem találnak nálunk eleséget. Ezért, ha elkezdjük az etetést, fontos a rendszeresség.

madarak etetesenel hiba 02

4. Túltöltjük az etetőt

A túl sok eleség túl sok madarat vonz, a zsúfolt etetőn nem csak hajba kaphatnak, de igazán egyiknek sem jut elegendő eleség. Ráadásul könnyen terjedhetnek köztük a fertőzések is.

5. Nem megfelelő táplálékot teszünk ki

A leggyakoribb hiba, ha olyasmit szórunk az etetőbe, ami nem való a madaraknak. Ne adjunk kenyérbelet, kenyérhéjat, ételmaradékot! A madaraknak zsiradékra és fehérjére van szükségük: szalonnára, olajos magvakra, napraforgómagra. A nagyon olcsó magkeverékek is általában kevésbé értékesek, túl nagy arányban tartalmazzák a búzát, repcét, lent, kölest. Arról, hogy melyik madár milyen eleségnek örül a leginkább, szintén az MME anyagai adnak információt.

6. Rosszul tárolt magokat teszünk ki

A nem megfelelően tárolt magok nedvesedhetnek, penészedhetnek, csírázhatnak, a magas olajtartamú magok pedig egy idő után avasodhatnak. A rossz magok megbetegíthetik a madarakat. Emiatt fontos, hogy száraz helyen tároljuk az eledelt, lehetőleg légmentes zárva és max. 1 évig.

madarak etetesenel hiba 03

7. Nem ragadozóbiztos az etető

Nem csak a madarak látogatják örömmel az etetőt, de például a mókusok is, akik megeszik a madarak elől a csemegét. Ezért fontos, hogy olyan típust tegyünk ki, amelyhez más állatok nem férnek hozzá, léteznek például mókusbiztos etetők.

8. Nem jó helyre tesszük az etetőt

Gyakori hiba a kezdőknél, hogy nagyon kitett és forgalmas helyre, a házhoz túl közel állítják fel az etetőt. A madarak azonban, ha veszélyt éreznek, nem fognak rászokni az etetőre. Érdemes azt inkább a természetbe, a fák, bokrok közelébe tenni. Kellő magasságba helyezzük, hogy a talajszinten élő ragadozóktól (kutyák, macskák) védjük. Az etetőt ne tegyük túl közel a fényvisszaverő felületekhez, például az ablakokhoz sem, mert a tükröződés megzavarhatja a madarakat.

9. Nem gondolunk a vízre

A madaraknak vízre is szükségük van, nem csak a nyári melegben! Az ivás mellett a fürdéshez is fontos, hogy biztosítsunk számukra vizet, ezért tegyünk ki madáritatót is. Tartsuk tisztán, ne szennyezze be az eleség. Öntsünk bele minden nap friss vizet! Télen ellenőrizzük gyakrabban, mert a nagy hidegben hamar befagy a víz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR