Kertünk madarai: a magokat evők és a lágyeleséget fogyasztók

Kertünk madarai: a magokat evők és a lágyeleséget fogyasztók

Készítsünk házilag eledelt.

Nem minden élelemkereső madár örül a hideg időszakban a kemény magoknak – akadnak ugyanis olyan fajok, amelyek csőre nem alkalmas ezek feltörésére.

A vörösbegy kevés örömét leli a dióban, napraforgóban, makkban – csőrével szívesebben csipeget gyümölcsöket, zablisztet, bogyókat, mazsolát. Ezzel szemben a meggyvágó még a legkeményebb diót is megrepeszti, az almaszeletekre viszont nem fanyalodik rá.

A magevők csapata

A magevőket már a csőrükről felismerjük: rövid, vastag és erős – ezért a madarak könnyen tudják szerszámként használni a diófélék és kemény gyümölcsök felnyitásához. Az ide tartozó fajok kedvencei a napraforgómag, a zabpehely, a földimogyoró, a dió, a makk és a keményebb magok (mák, lenmag, köles). Ebbe a csapatba tartozik például a süvöltő, a pintyfélék, a meggyvágó, a házi veréb, a kék cinege és a csíz.

magokat lagyeleseget evo madarak 02

Akik lágyeleséget esznek

A másik csoportnak viszont finomabb, törékenyebb a csőre – ezért ők inkább lágy ételeket kedvelnek. A melegebb évszakokban férgeket, rovarokat, pókokat, bogyókat, gyümölcsöket, csigákat eszegetnek. Télen pedig örülnek a szárított vagy friss almának, szárított bogyóknak, zab- és egyéb gabonapelyheknek, korpának, mazsolának. Ide tartozik a vörösbegy, a seregély, az ökörszem, a rigófélék, a feketerigó és a csuszka.

magokat lagyeleseget evo madarak 03

Hogyan készítsünk házilag madáreleséget?

A magevőknek óvatosan melegítsük fel a marhafaggyút vagy a kókuszzsírt, amíg folyékony nem lesz. Ezt követően keverjünk bele kétszer annyi napraforgómagot, diót, zabpelyhet. Készítsünk a keverékből golyócskákat, vagy a keveréket egy formába is összegyúrhatjuk de megtölthetünk vele egy kis lábast is (tegyünk bele egy botot, ha megszilárdul a mix, ennek segítségével tudjuk majd kiemelni).

magokat lagyeleseget evo madarak 04

A lágy ételt fogyasztóknak viszont ne magokat tegyünk a zsiradékba, hanem búzakorpát, lágy pelyheket, bogyókat, mazsolát vagy morzsolt napraforgómagot. Amikor a fattyú megszilárdul, az eleséget tegyük ki a kert egy védett részére.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR