A csalánmag ehető, egészséges és finom

A csalánmag ehető, egészséges és finom

Dióízű delikát.

A csalánmagok íze némileg a lenmagéhoz hasonlatos. Ezek az apró magok gazdagok fehérjében, esszenciális zsírsavakban, ásványi anyagokban, A-, B- és C-vitaminban. A csalán sokoldalúan használható, őshonos gyógynövény, amely nem csak stressz és fáradtság esetén ajánlható, de ugyanakkor vízhajtó, méregtelenítő, stimuláló hatással is bír.

csalanmag eheto 02

Egy evőkanálnyi csalánmagot szórhatunk például a müzlinkre is, egészséges napindítóként. Salátában, pesztóban, kencében is nagyon ízletesek a magok. Megpörkölve, pirítva pedig még intenzívebb ízt kapnak.

A csalánnak nem csak a leveleit hasznosíthatjuk. Késő nyáron, július végétől november elejéig a nőivarú növényekről a magokat is begyűjthetjük. Termése a makkocska, amely fénytelen szürke színű, tojásdad és oldalról lapított alakú. Ezek a termések szőlőfürtszerűen lógnak a növényen, a magok igazi csemegét jelentenek.

csalanmag eheto 03

A szürethez vegyünk kesztyűt, így távolítsuk el a növényről a sárgászöld vagy már barnuló magokat. Alternatív megoldásként le is vághatjuk a növény felső részét, majd a magokat később leszedhetjük, a szárrészeket pedig mulcsként használhatjuk.

A csalánmagokat fogyaszthatjuk frissen, vagy néhány nap alatt meg is száríthatjuk őket, utóbbi esetben egy éven keresztül eltarthatóak lesznek. A legjobb a magszürethez egy napsütéses napot választani és dél környékén munkához látni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR