Mézzel és fahéjjal készül a kökénylekvár

Mézzel és fahéjjal készül a kökénylekvár

Akkor gyűjtsd a kökényt, amikor már megcsípte a dér!

Az erdők egyik ismert ehető gyümölcse a kökény, mely lassú növekedésű, tövises cserjén terem. Az éretlen gyümölcs fanyar, savanykás íze és keménysége tompul, sőt, akár el is vész, mihelyst megcsípte a dér.

Krisztea Mónika  családjával kirándulás közben gyűjtött kökénytermést, melyből mézzel és fahéjjal lekvárt főzött.

"Kökénylekvárt idén készítettem először. Mostanában próbálkozom mindennel, ami megtalálható a környezetemben. Az alapanyagot a közeli erdőben gyűjtöttük a családommal egy kirándulás alkalmával. Csak épp szemeket szedtünk. A recept, ami alapján készítettük férjemmel:

• 1,4 kg kökény
• 3 dl víz (amennyi ellepi)
• 40 dkg méz (vagy cukor)
• 1 db fahéjrúd
• 2 g citromsav
• 1 csomag dzsemfix

A kökényt alaposan megmostam és átválogattam, majd feltettem főni. Forrás után 15-20 perc alatt megpuhul. Amikor kész lett, nagyobb lyukú szűrőn (én paradicsompasszírozón) passzíroztam át. Majd kisebb lyukú passzírozót használtam.

kokenylekvar mezzel fahejjal 02

Arra gondoltam, hogy a héjában van a sok vitamin, így kiszedegettem a magokat, és a megmaradt héját visszaraktam a többihez, majd botmixerrel átdolgoztam. Hozzáadtam a fahéjat és a mézet, és visszatettem a tűzre. Forrástól számítva kb. 40 percig főztem folyamatos kevergetés mellett. Az utolsó 5 percben tettem hozzá a citromsavat és a dzsemfixet.

Sterilizált üvegekbe raktam, lezártam, és 5 percre felfordítottam, majd száraz dunsztba raktam pár napra. Egyszerre 3 kg kökényt főztem. Hűvös helyen tárolom.

kokenylekvar mezzel fahejjal 03

Jótékony hatása miatt inkább magában fogyasztjuk, de süteményekbe is használhatjuk."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR