A kínai bazsalikomtól a déli ginzengig.
Néhány jól ismert fűszernövényünk az árnyékosabb területeken is növekszik, ilyen például a petrezselyem vagy a lestyán. Vannak ritkább fajok is, amelyekből érdemes pár tövet nevelgetnünk, ha félárnyékos területtel rendelkezünk.
Próbáljuk ki ezeket az egzotikus fűszernövényeket:
Vaszabi
A vaszabi vagy japán vízitorma gyökerét fűszerként használják – csípősebb, mint a mi tormánk. Ezt a növényt rendkívül nehéz termeszteni: félárnyékos vagy árnyékos, hűvös helyet igényel. Egy nedves, tavaszi tőzeggel tarkított, jó vízelvezetésű kavicságy, gyorsan lefolyó, állandóan hideg vízzel borítva megfelelő lehet. A hegyi patakok növénye max. 12 °C-os talajhőmérséklet mellett növekszik.
Jiaogulan (déli ginzeng, ötujjas ginzeng)
Gyorsan növő, többéves kúszónövény Kínából, amely nálunk jó télállónak bizonyult. Tápanyagban dús talajt igényel és lehetőség szerint mérsékelten nedves, félárnyékos, szélvédett helyet. Napi két levélből készíthetünk teát vagy kerülhet salátába is, a vérnyomás szabályozására ajánlják. Állítólag csökkenti a stresszt, a szívinfarktus kockázatát és cukorbetegség esetén is érdemes fogyasztani.
Perilla (kínai bazsalikom)
Az egyéves fűszernövény aromás, enyhén mentás íze a fahéjra, curryre, köményre, ánizsra, korianderre emlékeztet. Ajánlott sushi, rizsételek, tofu ízesítésére, de az európai halas, zöldséges ételekhez is. Az egzotikus fűszernövény meleg, napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. A tápanyagban gazdag, nedves, jó vízelvezetésű, lehetőleg agyagos talaj ideális számára.
Japánciprus
A japán petrezselyem kicsit hasonlóan néz ki, mint a mi petrezselymünk, de az íze inkább a zellerre vagy az angyalgyökérre emlékeztet. Japánban a szárát és levelét nyersen vagy párolva fogyasztják salátában, wokos ételekben, de tojásos, halas és húsételekhez is jól illik. Legjobban félárnyékban érzi magát, sok vizet igényel. A pangó vizet viszont kerüljük!