Így szoktassuk vissza télre a lakásba a szobanövényeket!

Így szoktassuk vissza télre a lakásba a szobanövényeket!

Amikor véget ér a vakáció a szabadban nyaraló szobanövények számára.

A nyári hónapokban sok növénybarát tartja a szobanövényei egy részét a kertben, erkélyen, teraszon, hogy azok a szabadban jussanak minél több természetes fényhez és friss levegőhöz. De mivel a legtöbb szobanövény valójában trópusi növény, amikor az időjárás hűvösebbre fordul, vissza kell hoznunk azokat a lakásba.

A növények télre történő visszaköltöztetése nem is olyan egyszerű. Nem egyszerűen arról van szó, hogy cserepestől átpakoljuk azokat egyik helyről a másikra és már végeztünk is. Meg kell tennünk néhány megelőző lépést, mondhatni óvintézkedést, ha a célunk az, hogy a szobanövényeinket zökkenőmentesen akklimatizáljuk, azaz a szabadból a négy fal közé történő áttelepítésük során a lehető legnagyobb mértékben megkíméljük azokat. A fő cél, hogy lassú visszaszoktatással előzzük meg a sokkhatást, amely a növényeket esetlegesen érheti. Lássuk tehát, hogyan történik pontosan a szobanövények visszaszoktatása a beltéri körülmények közé!

szobanoveny visszaszoktatas telre 02

Mielőtt télre behoznánk a növényeket

Az egyik leggyakoribb probléma, amikor a cserepes szobanövényeket újra fedett helyre hozzuk, hogy velük együtt nemkívánatos kártevőket is behurcolunk a lakásba. Ezért alaposan vizsgáljuk át a növényeket olyan apró rovarkártevők után kutatva, mint például a levéltetvek, a viaszos pajzstetvek vagy a takácsatkák. Ha felfedezünk ilyeneket, rögtön szabaduljunk is meg azoktól. Ezek ugyanis potyautasként bekerülnek a lakásban, ahol a téli hónapokban bőven van idejük arra, hogy akár az összes szobanövényünket végigfertőzzék. Az egyik megoldás, hogy még odakinn, a kerti locsolótömlő segítségével vízzel leslagoljuk a szobanövényeinket, ügyelve persze arra, hogy a lombjukban ne tegyünk kárt. Ez a módszer meglehetősen hatásos, mivel a rovarkártevők legnagyobb részét eltávolíthatjuk ezzel. Célszerű továbbá neem olajjal lepermeteznünk a szobanövényeinket, ez is sokat segít.

szobanoveny visszaszoktatas telre 03

Továbbá, ha az adott szobanövény a nyáron megnőtt, szükségessé válhat a visszametszése, illetve az átültetése. Ha visszametsszük, ügyeljünk arra, hogy legfeljebb egyharmad részt vágjuk vissza. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a növény gyökérzetét is érdemes ugyanolyan mértékben megkurtítanunk, mint amennyit a föld feletti részéből távolítunk el. Ha átültetésre kerül sor, az új cserép legyen legalább 5 cm-rel nagyobb, mint az előző.

szobanoveny visszaszoktatas telre 04

A szobanövények visszaszoktatása beltérbe

Amikor ősszel a külső hőmérséklet az éjszakai órákban 10 °C alá süllyed, meg kell kezdenünk a növények visszatelepítését a lakásba. A szobanövények többsége ugyanis a 7 °C alatti hőmérsékletet már igen nehezen viseli el. Nagyon fontos, hogy a szobanövényt akklimatizáljuk, ami azt jelenti, hogy a szabadban töltött hetek-hónapok után hozzá kell szoktatnunk azokat a környezeti változásokhoz. A lakásba történő visszaszoktatás szerencsére egyszerű lépésekből áll, éppen ezért ne hagyjuk ki ezeket, ugyanis ezek nélkül a növényt sokkhatás érheti, ami rendszerint a levelek hervadásában, illetve levélvesztésben mutatkozik meg.

A szobanövények kültérből beltérbe történő visszaszoktatása kapcsán a fényviszonyok, illetve a páratartalom azok a tényezők, amelyek a legjelentősebb mértékben eltérnek. Az akklimatizálást kezdjük azzal, hogy először csak éjszakára hozzuk be a növényeket. Az első néhány napban az esti órákban hozzuk be azokat a lakásba, majd reggel ismét vigyük ki azokat. Két héten keresztül fokozatosan növeljük a benti órák számát. Végül már nappalra se vigyük ki a növényeket.

Ne feledjük, hogy a szobanövények a lakásban nem igényelnek annyi öntözővizet, mint a szabadban. Ennek megfelelően csak akkor öntözzük meg azokat, amikor a földjük felszíne már száraznak tűnik. Gondoskodjunk továbbá arról, hogy ablakokon át minél több természetes fény érje a növényeket a téli hónapok alatt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR