A komposzthalmom tele van pajorral. Jó hatással vannak rá?

A komposzthalmom tele van pajorral. Jó hatással vannak rá?

Meg kell-e vajon szabadulni tőlük?

Sokan vagyunk kertészek, akik már évek óta foglalkozunk komposztálással. Azt tapasztaljuk azonban, hogy minden alkalommal, amikor átforgatjuk, tele van a halom pajorral.

Csak feltételezni tudjuk, hogy jó hatással vannak a komposztra, mivel aprítják, de abban már nem vagyunk biztosak, hogy a kert szempontjából is jó-e, hogy a pajorok ott "garázdálkodnak". Felmerül a kérdés: kell-e őket irtani?

komposztalas pajorok 02

A komposztban élő lárvák, bár nagyon hasonlítanak a cserebogár csimaszaira, nem azok. Különböző virágbogarak lárvái élnek a komposztban, melyek nem károsítják az élő növényeket, sem azok gyökereit. Csak korhadt növényi maradványokkal táplálkoznak, azért érzik jól magukat és szaporodnak fel a komposztban.

komposztalas pajorok 03

Amikor a komposztot szétterítjük a talajon vagy csak átforgatjuk, gyakran találhatunk benne elhalt virágbogarakat is, ezek 2-4 cm-es, nagy méretű, általában fémes zöld kitinpáncélú bogarak. A kifejlett rózsabogarak a gyümölcsfák virágait és a terméseit is károsíthatják, megrágják, ezért a lárvákat érdemes összegyűjteni és megsemmisíteni vagy baromfival feletetni.

www.novenydoktor.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?