Aranyos-e a rózsabogár, avagy örüljünk-e, ha felkeresi a kertünket?

Aranyos-e a rózsabogár, avagy örüljünk-e, ha felkeresi a kertünket?

Az aranyos rózsabogár a rózsakertek nagy szerelmese.

A kifejlett bogár a rózsabokrokon, a virágszirmok közé bújva van igazán elemében. Az alábbiakból kiderül, érdemes-e aggódnunk, ha már észrevehető számban telepszenek meg a kerti növényeinken.

aranyos rozsabogar 01

Honnan ismerhetjük fel az aranyos rózsabogarat?

A ganajtúrófélék családjába tartozó aranyos rózsabogarat (Cetonia aurata)  nem nehéz felismerni, mivel igazán jellegzetes a külseje. Szárnyfedői fényesek, fémesen zöld színűek, rajtuk jellegzetes fehér mintázat látható, teste alul rézvörös. Szárnyfedői között, a tor és a potroh találkozásánál háromszög alakú képlet található; esetenként ez segíthet megkülönböztetni a hasonló nagyságú és színű bogaraktól. Teste kb. 2 cm hosszú, zömök, ennek ellenére viszonylag nagy sebességgel és meglepő eleganciával képes repülni.

aranyos rozsabogar 02

Mi szerepel az aranyos rózsabogár étlapján?

Az aranyos rózsabogár fő táplálékát a pollen, azaz virágpor, a nektár, valamint a virágszirmok, köztük is elsősorban a rózsaszirmok képezik. Étlapján az egyik nagy kedvenc a vadrózsa finom, illatos szirma. Nagyon kedveli még a galagonyát és a bodzát is.

aranyos rozsabogar 04

Lárvái C-alakúak, testük erős, ráncos, szőrös, fejük, lábaik aprók. Rendszerint nyirkos komposzthalomban, trágyadombban, korhadó avarban vagy fatuskóban telelnek át. Elkorhadt, elhalt növényi maradványokkal, törmelékkel táplálkoznak, így kárt nem okoznak. Rendszerint két évig fejlődnek, június-júliusban bebábozódnak. A bábból már ősszel kikelhet a kifejlett bogár, de jellemzően tavasszal bújnak elő nagy számban, amikor a párzásra is sor kerül. Párzás után a nőstény bomlásban lévő, korhadó szerves anyagokra rakja le a petéit, majd elpusztul.

aranyos rozsabogar 05

Mikor látogatja meg az aranyos rózsabogár a kertet?

A napsütéses, meleg napokon gyakran találkozhatunk kifejlett rózsabogarakkal. Rendszerint május táján jelennek meg először, június-júliusban láthatunk belőlük a legtöbbet, elvétve pedig még szeptemberben is találkozhatunk velük.

Nem árt tudnunk, hogy csak akkor okoz számottevő kárt, ha nagy tömegekben fordul elő. Ilyen esetben a májusi cserebogár ellen is hatásos szerekkel védekezhetünk ellene. Érdekesség, hogy virágillat-csalétekkel ellátott csapda is kapható ellene.

Ne feledjük azonban, hogy néhány rózsabogártól még messze nem kell megijednünk, mint ahogy a verébre sem lövünk ágyúval.

aranyos rozsabogar 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR