A metélőhagyma nem csak az ízlelőbimbóinkra hat

A metélőhagyma nem csak az ízlelőbimbóinkra hat

A metélőhagyma, tudományos nevén Allium schoenoprasum az egyik legnépszerűbb, de egyben legkisebb hagymaféle.

A sokak által csak snidlingként ismert növény megjelenésében üreges fűszálakhoz hasonlít, talán ez is közrejátszhatott a pázsithagyma, pázsitfű népies elnevezések kialakulásában.

metelohagyma 01

A Földközi-tenger térségében őshonos évelő a mi kertjeinkben is szépen zöldell. Kert híján cserépben balkonnövényként, de akár egy világos ablakpárkányon is tarthatjuk.

Jellegzetes, enyhén csípős hagymaíze miatt igen közkedvelt. Általában frissen szedve, nyersen fogyasztjuk. Nem csupán ételízesítőül használhatjuk; a különböző fogásokat remekül díszíthetjük is vele. Kiváló például salátákhoz, sült- és főttburgonyához, zöldség alapú ételekhez.

metelohagyma 02

Amellett, hogy értékes fűszernövény, a népi orvoslás már hosszú ideje alkalmazza. Mivel sok vasat és C-vitamint tartalmaz, előnyösen hat a szervezetre: növeli a vitalitásunkat, segít legyőzni a fáradtságot. Jó immunerősítő, fokozza az étvágyat, jótékony hatással van a vérkeringésre.

Gazdag továbbá A-vitaminban, káliumban és oxálsavban. Nem mellékesen illóolajat is tartalmaz. Rokonaihoz hasonlóan kiválóan támogatja a szervezetet a különböző betegségek leküzdésében.

metelohagyma 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR