A szürke aszat vadvirág olyan csinos, hogy kerti dísznövény is lehetne

A szürke aszat vadvirág olyan csinos, hogy kerti dísznövény is lehetne

A szürke aszat nedves élőhelyek szép, honos virága, de balszerencséjére az aszat név miatt először egy kellemetlen gyomnövényre gondol legtöbbünk.

A szürke aszat (Cirsium canum) fészkesvirágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozó, évelő és lágyszárú növény. A magyar aszat vagy acat szó szláv származású, és a “Cirsium” görög eredetű nemzetségnévvel együtt a szúrós-tüskés gyomnövényeket, bogáncsokat jelenti. A “canum” fajnév szürke vagy fehéres jelentésű, és a növény valóban ilyen pelyhekkel borított. A Cirsium nemzetségbe száznál is több faj tartozik, többek között tucatnyi nálunk is honos aszat faj, nem számolva a gyakori hibrideket.

Gyökereivel és repítőkészülékes magjaival is terjed

A szürke aszat koloncos gyökereit nem ástam ki, de mások képei meggyőztek róla, hogy nagy túlélő képességű növény. Nedves területeken, magaskórósokban, mocsaras réteken, árkok mentén él, ahol a bő vízellátottságnak köszönhetően terebélyes, méteres példányokkal találkozhatunk. A levelek a pelyhes száron röviden lefutók vagy félig szárölelők, a felsők ülők. A levél hosszú, keskeny és lándzsás, gyakran szárnyasan karéjos. A színén a levél közepe világos, a lemez majdnem kopasz, a fonák szürkén pelyhes, a levélszél puhán tövises-fogas. A fészkek a hosszú kocsányon magánosak, a fészekörv 20-25 mm átmérőjű. A fészekpikkelyek külső felén hólyagszerű kidudorodás van, a pikkelyek hegyes sötétebb tövisben végződnek.

Kerti dísznek is megállja a helyét

A virágok bíborosak, szélesen kiterülnek a fészekörv fölött. A megnyúló bibék a portokcsövön tolják ki a fehér virágport, gazdag rovarlegelőt képeznek. A kaszatok bóbitája fehéres, a repítőszőrök csúcsai kiszélesedők, végig pelyhesek, a terméseket messzire viheti a szél. A növény a koloncos gyökérágakkal is szaporodik, ideális termőhelyen nagy foltokban borít. A szépsége miatt kerti virágnak is ültetik.

szurke aszat vadvirag 02
Szürke aszat bíboros fészekvirágzata

szurke aszat vadvirag 03
Szürke aszat alsó szárlevelei

szurke aszat vadvirag 04
Szürke aszat szárnyasan karéjos, tüskés levele

szurke aszat vadvirag 05
Szürke aszat pelyhes levélfonáka

szurke aszat vadvirag 06
Szürke aszat pelyhes szárát félig ölelő levéltöve

szurke aszat vadvirag 07
Szürke aszat tövises levélszéle

szurke aszat vadvirag 08
Szürke aszat bimbója megporzóra vadászó pókkal

szurke aszat vadvirag 09
Szürke aszat fészekörve a sötét pikkelyhegyekkel

szurke aszat vadvirag 10
Szürke aszat magános fészekvirágzata

szurke aszat vadvirag 11
Szürke aszat poszméh megporzóval

szurke aszat vadvirag 12
Szürke aszat pelyhes repítőszőrű kaszatjai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR