Hangyabogáncs, mutatós virággal és bársonyos tapintású levelekkel

Hangyabogáncs, mutatós virággal és bársonyos tapintású levelekkel

A többi bogáncstól nem a hangyái, hanem a lágy, puha levelei különböztetik meg.

A kisfészkű hangyabogáncs (Jurinea mollis) hazánkban védett, lágyszárú és évelő növény. Az őszirózsafélék családjába tartozik. Fészkes virágzata szúrós, mint a többi bogáncsé (Cirsium és Carduus fajok), de a levelei lágyak és puhák, míg a többieket megérinteni is veszélyes, annyira szúrnak a leveleik, száraik. A hangyák egyébként mindegyik bogáncsot szívesen látogatják, jól elférnek a tövisek között, és tapasztalataim szerint nem a növény, hanem a rajta élősködő levéltetvek édes váladéka a vonzerő.

A kis fészek is nagyon mutatós

A “Jurinea” növénynemzetség Louis Jurine svájci természettudós tiszteletére kapta a nevét, a “mollis” fajnév puhát jelent. A kisfészkűség (1,5–4,5 cm) megnevezése azért szükséges, mert van egy másik, ritkább honos faj vagy alfaj, nagyobb átmérőjű fészekkel. A kicsiség csak a nagyobb rokonhoz képest érvényes, a kisfészkű hangyabogáncs vadvirágnak nagyon is mutatós.

Gyönyörű virágok

A kisfészkű hangyabogáncsnak a talajhoz simuló vagy alig felemelkedő levélrózsája van, a levelek hosszúkásak, mélyen szárnyasan szeldeltek, felül zöldek, alul fehérlően molyhosak. A virágszár csapadékos tavasz után majdnem méteres, bordázottság merevíti, rásimuló szőrzet védi, felfelé szinte levéltelen, elágazás nélküli, egyfészkű. A fészek virágzáskor még félgömb, oldalról nézve olyan, mintha az alját vízszintesen levágták volna. A hosszúkás fészekpikkelyek gyapjasan, pókhálósan összeszőttek, hegyük sötétebb színű, visszahajló. A pézsmaillatú csöves virágok többnyire sötétlilák, néha pirosasak vagy fehérek. A virágzás vége felé a bibék kitolják a pollent a portokcsövön, és a fehér virágpor megjelenik a csúcsokon, ahol aztán az idegen pollent váró kétágú bibe is előbújik. A gazdag nektár és virágpor kínálat sok rovart vonz. Terméséréskor a fészek alul is kidomborodik, a repítőszőrös kaszatok még hosszan a fészekben maradnak, mielőtt a szél felkapná őket.

Védett növény, de délen gyakoribb

A hangyabogáncs mészkedvelő növény, dolomitos sziklagyepek, pusztafüves lejtők, erdőssztyepek, lösz- és homokpuszták, erdőszélek lakója, Európa melegebb tájain honos, nálunk 1982 óta védett növény.

hangyabogancs mutatos viraggal 02
Hangyabogáncs még nem virágzó példánya

hangyabogancs mutatos viraggal 03
Hangyabogáncs puha tőlevelei

hangyabogancs mutatos viraggal 04
Hangyabogáncs bordás és szőrös szára

hangyabogancs mutatos viraggal 05
Hangyabogáncs bimbós fészke

hangyabogancs mutatos viraggal 06
Hangyabogáncs fészke oldalról, hangyával

hangyabogancs mutatos viraggal 07
Hangyabogáncs megporzóval

hangyabogancs mutatos viraggal 08
Hangyabogáncs bibéi kitolják a fehér pollent

hangyabogancs mutatos viraggal 09
Hangyabogáncs virágzata az éppen előbújó bibékkel

hangyabogancs mutatos viraggal 10
Hangyabogáncs fészekalja

hangyabogancs mutatos viraggal 11
Hangyabogáncs elvirágzás után

hangyabogancs mutatos viraggal 12
Hangyabogáncs kaszattermései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR