Aszat, Skócia tövises megmentője

Aszat, Skócia tövises megmentője

Hatalmas termetű, félelmetesen szúrós növény, nyáron szép lila virágzatokkal, télen madáretetővel.

A közönséges aszat (Cirsium vulgare) fészkesvirágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozó, kétéves, lágyszárú növény. A lágyszárúság itt csak botanikai fogalom, alig van olyan pontja az aszatnak, ahol nyugodtan megérinthetnénk, hiszen mindenütt kemény tüskék-tövisek borítják. Ez nem véletlen: a legtöbb növény nem szeretné, ha megennék. A magyar aszat név szláv származású, és a “Cirsium” görög eredetű nemzetségnévvel együtt a szúrós gyomnövényeket, bogáncsokat jelenti. A “vulgare” = közönséges fajnév csak a gyakoriságra utal. A Cirsium nemzetségbe száznál is több faj tartozik, és nálunk is honos tucatnyi aszat faj, nem számolva a gyakori hibrideket.

Ha őszig kiszárad, messzire száll, ha nem, madáreleség lesz

A közönséges aszat az első évében csak tőlevélrózsát növeszt, a másodikban a soványabb talajokon is méteresre nő, de tápanyagdús helyeken többször találkoztam kétméteres példányokkal. A lándzsa alakú, szárnyasan szeldelt levelek minden csúcsa sárgás színű kemény tövisben végződik. A levelek a szárra lefutók, és így a szár szélesen szárnyas, szintén tövises. A levél színe serteszőrös, a fonáka gyéren szőrös vagy molyhos. A fészek hosszúkás tojásdad, a fészekpikkelyek elállók, hosszú csúcsba keskenyedők, a közeik gyengén pókhálósak. A lilás-bíboros virágok széles rovarlegelőt képeznek, a legnagyobb lepkék is könnyedén landolnak rajta. A kaszatok repítőkészüléke gyűrűvel illeszkedik, a repítőszőrök pelyhesek, sokáig a levegőben tartják a terméseket, messzire eljutnak. Ősszel a későn érő és különösen az elázott fészkek viszont a növényen maradnak, és egész télen magas tövises kóróval védett madáretetőkké válnak.

Körbelegelik az állatok, így egyre jobban érzi magát

A közönséges aszat Skócia nemzeti virága, mert a legenda szerint az éjjel a töviseibe taposó ellenség jajkiáltása felébresztette a skótokat, így segítette a virág a haza védelmét. A növény eurázsiai származású, de már meghódította az egész világot. A bolygatott, elhanyagolt területek bajnoka, ahol nem sok kárt okoz. Viszont a legelőkön nagyon káros, mert az állatok körbelegelik, amitől még nagyobbra nő, és rengeteg termést hoz. Szerencsére a gyökereivel nem terjed, így a szorgalmas pásztorok ásóval eredményesen kigyomlálhatják.

aszat skocia megmentoje 02
Közönséges aszat fészkes virágzata és lándzsás levelei

aszat skocia megmentoje 03
Közönséges aszat szárnyas tövises szőrös szára

aszat skocia megmentoje 04
Közönséges aszat lándzsás levele

aszat skocia megmentoje 05
Közönséges aszat szárra lefutó levele

aszat skocia megmentoje 06
Közönséges aszat levelének gyéren szőrös fonáka

aszat skocia megmentoje 07
Közönséges aszat érinthetetlen tüskézettsége

aszat skocia megmentoje 08
Közönséges aszat fészekvirágzata

aszat skocia megmentoje 09
Közönséges aszat fészekpikkelyei

aszat skocia megmentoje 10
Közönséges aszat kaszattermése

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR