Bojtorján: a gyökeréből főzni lehet, a virágával pedig játszani

Bojtorján: a gyökeréből főzni lehet, a virágával pedig játszani

Se nem lapu, se nem bogáncs, pedig a levele és termése alapján másra sem tud gondolni az ember.

A közönséges bojtorján vagy másik nevén nagy bojtorján (Arctium lappa)  az őszirózsafélék, illetve szemléletesebben a fészekvirágzatúak családjába tartozó, eurázsiai származású, de ma már az egész világon elterjedt növény. A magyar “bojtorján” szó török eredetű, a görög “Arctium” a medve szőrének bozontosságára utal, a kelta vagy görög “lappa” talán a termés ragadósságára. A lapu és bogáncs szó számos más növény nevében előfordul, de a botanikusok döntése alapján itt inkább kerülendő.

A friss gyökér és hajtás főzelék formájában finom

A közönséges bojtorján kétéves, lágyszárú növény. Az első évben csak tőleveleket és hatalmas, akár méteres gyökeret növeszt. A gyökér és a fiatal hajtások, levélnyelek az első nyáron főzelékként ehetőek. A második évben a növény akár másfél méteresre is megnő, a hatalmas ovális, szíves vállú levelei 50 cm hosszúak is lehetnek. A gyökér ilyenkor már pudvás, a szár rostos. Az alsó levelek nagyok, hosszú nyelűek, fölfelé egyre kisebbek rövidebb nyéllel. A júniustól nyíló lila virágok gömb alakú fészket alkotnak, amelyet a horgos végű, hátragörbülő fészekpikkelyek még nagyobbnak láttatnak. A horgok elvirágzás után is megmaradnak, állatok szőrébe, emberek ruhájába kapaszkodva terjesztik a növényt. Ezek a „bogáncsok” persze jó gyerekjátékok, egymás bosszantására kiváló dobálni valók.

A bojtorján nálunk elsősorban tápanyagban gazdag, bolygatott területeken nő, de nagyon gyakori az útszéleken, vízpartokon, nedvesebb élőhelyeken. Több faja is honos hazánkban, és a fajok is kereszteződnek, így a populáció nagyon változatos. A pontos növényhatározás is nagyon nehéz, az egyik képen látható 2 m fölötti óriás növény is talán egy hibrid a közönséges és a gyakrabban nagyra növő berki bojtorján között.

bojtorjan gyokerebol fozni 02
Nagy bojtorján fiatal példánya felülnézetben

bojtorjan gyokerebol fozni 03
Nagy bojtorján habitusa

bojtorjan gyokerebol fozni 04
Nagy bojtorján bimbós állapotban

bojtorjan gyokerebol fozni 05
Nagy bojtorján teljes virágzásban

bojtorjan gyokerebol fozni 06
Nagy bojtorján virágzásban

bojtorjan gyokerebol fozni 07
Nagy bojtorján éppen elvirágzott fészkei

bojtorjan gyokerebol fozni 08
Nagy bojtorján óriás példánya a háttérben sédkenderrel

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR