A töklevél mint fehérjedús élelmiszer?

A töklevél mint fehérjedús élelmiszer?

A jövő zöldsége lehet.

Aki tökféléket termeszt a kertjébe, pontosan tudja, hogy milyen buja zöld levéltömeggel rendelkeznek ezek a növények. Kínában és Afrika egyes területein a fiatal, zsenge tökleveleket zöldségként fogyasztják. Nálunk miért nem kerül a tányérokra, lehet változtatni ezen?

A töklevelek fogyasztása sokáig kevésbé vizsgált terület volt, tápértékükről még ma is keveset tudunk. Pedig ezek a zöldek fehérjeforrást jelentenek, hiszen nagy mennyiségben termelnek leveleket. Kínai tudósok javaslata alapján kezdték behatóbban tanulmányozni a bennük rejlő lehetőségeket.

toklevel feherjedus 02

A kutatók elemzése alapján a töklevél gazdag fehérjében, esszenciális aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Ehhez társulnak még nagy mennyiségben az értékes másodlagos növényi anyagok. Egy kísérletben egereket tápláltak töklevelekkel és arra a következtetésre jutottak, hogy ennek az étrendnek nincs negatív hatása, sőt, ezek az állatok tovább éltek, mint a kontroll egyedek.

Az eredmények alapján a tudósok nagy potenciált látnak abban, hogy a jövőben élelmiszer- vagy tápnövényként hasznosítsák a tök leveleit, de akár közvetlenül fogyasztható zöldségnövényként is számításba jöhetnek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?