Japán mustárspenót: különleges levélzöldség az ázsiai konyha szerelmeseinek!

Japán mustárspenót: különleges levélzöldség az ázsiai konyha szerelmeseinek!

Villámgyorsan, akár egy hónap alatt alatt kifejlődnek a konyhai felhasználásra kész, zsenge levelek.

Ez a zöldségnövény – japán nevén Komatsuna – Európában mostanában vált elérthetővé. Főleg Kínában, Japánban elterjedt, de Amerikában is készítik már, köretként párolva adják a kínai típusú ételekhez. Jól savanyítható, így a téli hónapokban, amikor nem lehet hozzájutni a friss növényhez, jól jön a konyhában.

A Brassica rapa var. perviridis  vetéstől számítva egy hónapra rá már vágásra érett, így egy évben többször is termeszthető. Az enyhe telet átvészeli, az erős fagyokat nem bírja, de a bár napos mínuszokat rövid ideig elviseli, de ekkor a növekedése lelassul. A nyári szárazságot jól tűri, rövid ideig az árnyékot is elviseli, a nagy meleget nehezen viseli, megkeseredik, magszárat fejleszt, így ehetetlenné válik. Keserű, erős, csípős íze jelzi, hogy már csak magzásra alkalmas. A magja pergésre hajlamos, figyeljünk rá, mert így gyomosít is.

Egyhónapos korában a legfinomabb, amikor a levele világoszöld. Az enyhén csípős, mustáros ízű növény kiváló saláták vagy wokban hirtelen megsütve köretnek, burgonyával, de akár nyersen önmagában is fogyasztható. A 45. napon, sötétzölden már érett, csípős, enyhén keserű.

japan mustarspenot 02

Vetni, ültetni decemberig folyamatosan lehet. Magjait pár milliméter mélyen vessük, jó kerti földbe.

Nevelésével próbálkozhatunk a lakásban is, hiszen hűvös, de napos ablakban szépen fejlődik. Néhány kertben tartott növény hagyjunk magszárba szökni. ez biztosítja a következő évi magtermést.

Sajnos a csigák szeretik, ezért tegyünk meg mindent, hogy távol tartsuk őket. Ne használjunk mérget, mert a csigák a testükkel felviszik a növényre a szert. A legjobb csalit használni, vagy bevált módszer, ha fahamut szórunk a növények köré.

Elkészítésénél használhatunk pirított szezám olajat, magot, fokhagymát, különböző szójaszószokat, citromot, gyümölcsecetet, ehető kínai margaréta levelet, melyekkel különleges ízvilág érhető el. A növény sok ásványi anyagot és sok vitamint tartalmaz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR