Betlehem csillaga: ragyogó virágokkal hálálja meg a gondoskodást!

Betlehem csillaga: ragyogó virágokkal hálálja meg a gondoskodást!

Nyárra kiültethetjük a kertbe, de a telet nem élné túl a szabadban.

A Betlehem csillaga, amely narancsszínű madártej néven is ismert még (tudományos neve: Ornithogalum dubium), Dél-Afrikából származó hagymás évelő. Mivel a hideg időjárásra meglehetősen érzékeny, nálunk jellemzően cserepes szobanövényként tartható. Fagyérzékenysége miatt nagy valószínűséggel a telet a szabadban nem élné túl. Korán, tél végén kezdi meg virágzást, amely legtöbbször a tavasz derekáig tart. Élénk narancssárga virágai lenyűgöző, sátorozó fürtbe rendeződve bontanak szirmot.

Az alábbiakból kiderül, mi mindent érdemes tudnunk ennek a pompás növénynek a gondozásáról!

betlehem csillaga 02
Vahe Martirosyan

A Betlehem csillaga lakásban, kertben

Hálás és messze nem bonyolult feladat Betlehem csillagát tartani. A növény alacsony, kompakt növekedésű, ritkán nő 30 cm-nél magasabbra. Jellemzően tavasz elején jelennek meg rajta a hosszú virágszárak, amelyeken fürtökben káprázatos, narancssárga színű virágok tucatjai nyílnak. Az enyhén illatos virágok virágzása 1-3 hónapig tart.

A növény évente megújul, hagymája minden tavasszal újra kihajt. Ügyeljünk arra, hogy a hagymákat jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Átázott, vizenyős ültetőközegben ugyanis könnyen rothadásnak indulhat a hagyma és a gyökérzet. A miénknél melegebb éghajlatú országokban a hagymák gond nélkül áttelelnek szabadföldben, hazai körülmények között azonban – ha a növényt a meleg hónapokban a kertbe kiültetve gondoztuk – célszerű a hagymáit ősszel felszednünk a talajból és a lakásban átteleltetnünk, hogy aztán a következő tavasszal újra kiültessük azokat.

betlehem csillaga 03
Elizabeth

A Betlehem csillagának gondozása

A növény gondozása nem igényel különleges szakértelmet. A gondozás mondhatni legfontosabb része, hogy a virághagyma földjét nyirkosan tartsuk, a pangó vizet azonban kerüljük. Ahogy említettük, a hagymákat jó vízelvezető képességű, homokos talajba ajánlatos ültetni. A növényt rendszeresen, mértékkel locsoljuk. A Betlehem csillaga a világos, szórt fénnyel megvilágított helyet kedveli; a közvetlen, erős napsugárzástól azonban óvjuk.

Az elnyílt virágokat egyenként csipkedjük le. Miután a fürt teljesen elvirágzott, a virágszárat is távolítsuk el. Bár ez drasztikus beavatkozásnak tűnhet, nem ártunk vele a növénynek. A leveleket ne nyírjuk vissza, továbbra is öntözzük a növényt, de már csak ritkábban, és annyira, hogy a földje ne száradjon ki teljesen. Hagyjuk, hogy a levelek idővel fokozatosan maguktól visszaszáradjanak. Ezzel lehetővé tesszük, hogy a növény hagymája extra energiát tudjon elraktározni a következő vegetációs időszakra.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR