Apró lucerna: kicsit sárgább... de a mienk!

Apró lucerna: kicsit sárgább... de a mienk!

A feltűnő virágszőnyeg a szárazabb réteket borítja, a szőrös állatok pedig széthordják a termését.

A ibolyaszín virágú takarmánylucerna (Medicago sativa) az egyik legfontosabb szálastakarmány növényünk, amelyet nagy területen termesztenek a magyar mezőgazdaságban is. Röviden csak lucernának hívjuk, többnyire bimbósan, térdmagasságban kaszálják, és hatalmas körbálákban szénaként tárolják. Gyakran kivadul, ilyenkor méteresre nő, és a lila minden árnyalatában virágzik. Az apró lucerna (Medicago minima) a takarmánynövény csöppnyi honos rokona, legfeljebb egy arasznyira nő meg, de inkább csak talajtakaró, a virágai élénksárgák. Alacsony termete miatt szinte lehetetlen lenne kézzel vagy géppel kaszálni, viszont juhok legeltetésére alkalmas. Kár, hogy már nincs annyi legeltetett juh, mert a takarmányértéke azonos az igazi lucernáéval.

A kicsi sárga virágból sok van

A Medicago nemzetség a perzsa Media vidékéről kapta a nevét, a magyar lucerna szó talán az itáliai Luserno környékéről, német közvetítéssel, de léteznek más szófejtések is. A “sativa” fajnév vetettet, azaz ember által termesztettet, a “minima” aprót jelent. Az eredetileg mediterrán növény mára az egész világon elterjedt. A növényhatározás iránt érdeklődőknek most jön a rossz hír; számos kistermetű sárga virágú lucerna faj él hazánkban, és nem könnyű megkülönböztetni őket. Mélyre kell hajolni hozzájuk, a fotózáshoz én térdelek és hasalok is.

Kicsi, de feltűnő jelenség

Az apró lucerna heverő szárú, alig felemelkedő növényke, de nagyon is feltűnő sokaságával, tavaszi élénksárga virágzásával a sztyepréteken, sziklagyepekben, szárazabb legelőkön. A három ovális levélkéből összetett levelek mindkét oldalukon, a színükön és a fonákukon is szőrösek. Az egész levél és a középső levélke nyeles. A pálhalevelek keskenyek, hegyesek. A virágok hármasával-ötösével állnak, tipikus pillangós virágok, a csónak és az evezők kisebbek, a vitorla napsütésben nagyra kiterül. A virágok kétivarúak, rovarbeporzásúak. A csésze is szőrös, a cimpák hosszan hegyesek. A kampós töviseivel együtt is csak borsószemnyi hüvelytermés a legbiztosabb határozói bélyeg.

A látszólag gömbölyű, de a valóságban spirálisan csavart termések éretten és szárazon a széllel is mozognak, de leginkább a szőrös állatok terjesztik a hüvelyből kipergő magvakat.

apro lucerna sargabb 02
Apró lucerna festői hajtáscsúcsa

apro lucerna sargabb 03
Apró lucerna tavaszi virágos szőnyege

apro lucerna sargabb 04
Apró lucerna habitusa

apro lucerna sargabb 05
Apró lucerna hármasan összetett levele

apro lucerna sargabb 06
Apró lucerna levelének fonáka

apro lucerna sargabb 07
Apró lucerna hegyes pálhalevelei

apro lucerna sargabb 08
Apró lucerna tipikus pillangós virágai napsütésben

apro lucerna sargabb 09
Apró lucerna virágzata borult időben

apro lucerna sargabb 10
Apró lucerna horgas tövisű termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR