Szagos müge: a szénaillat növénye

Szagos müge: a szénaillat növénye

A német nyelvterületen kedvelt fűszernövény a friss széna illatát kölcsönzi az életeleknek és italoknak, itthon pedig a bükkerdők talaját borítja.

A hazai bükkerdők természetes talajtakarója, a német nyelvterület nagyra becsült aromanövénye.

A szagos müge (Galium odoratum) a buzérfélék családjába tartozó, arasznyi magasságú, lágyszárú, évelő növény. Eurázsia bükköseiben és gyertyános tölgyeseiben honos, az Újvilágban is megtelepedett. A “Galium” tudományos nemzetségnév az ókor óta ismert növénycsoportot, a galajokat jelenti. A szótő: gala=tej, ugyanis néhány galaj faj alkalmas a tej oltására, alvasztására. A magyar müge szó a botanikusok találmánya, francia eredetű. Az “odoratum” fajnév szagosat jelent, a hervadó-fonnyadó mügének a felszabaduló kumarintól kellemes szénaillata van, amit az élő vagy frissen szedett növényen hiába keresnénk.

Beborítja az erdő alját

A szagos müge a talajfelszín alatt kiterjedt gyöktörzs-hálózatával terjed, azaz tarackol. Érdekes módon a földközeli levelek áttelelnek, még a normál telek után is zöldellnek. A felálló, el nem ágazó szár négyélű, bordás, csupasz, csak az ízeknél szőrös. Fölfelé haladva az álörvöket egyre nagyobb levelek alkotják. Azért álörvök, mert a tudomány szerint csak két átellenes levél van a körben, a többi négy-hat csak azonos kinézetű fellevél. A valódi és a fellevelek is ülők vagy alig nyelesek, egyetlen hosszerűek, mindkét irányban keskenyedők, érdes szélűek, szálkahegyben végződnek. A virágzat sátorozó bogernyő, a párta tölcsér alakú, fehér. A virágok kétivarúak, négy porzóval és két bibével. A magház és később a termés is horgas szőrű, állatba-emberbe kapaszkodva terjed. A tarackolás és a magvakkal való szaporodás olyan eredményes, hogy egész erdőaljakat beborít a szagos müge.

A fonnyadó szagos müge a német nyelvű országokban bólék, koktélok és egyéb könnyű szeszes italok, valamint limonádék, üdítők, sütemények és fagylaltok fűszere. Északon hústermékeket is ízesítettek vele. Mára azonban a kumarin veszélyesebbnek minősül, az illatát szeretjük, de az étkezési bevitelt korlátozzák a tudományosan felkészült hatóságok. Illetve egy kevésbé káros mesterséges változatát engedélyezik, de azt is csak nagyon csekély mennyiségben. Ruhásszekrényben molyűzőnek változatlanul maradhat a száradó növény.

szagos muge szenaillat 02
Szagos müge áttelelt egyedei

szagos muge szenaillat 03
Szagos müge négyélű bordás szára

szagos muge szenaillat 04
Szagos müge talajtakarása

szagos muge szenaillat 05
Szagos müge érdes szélű szálkahegyű levele

szagos muge szenaillat 06
Szagos müge négytagú virágai

szagos muge szenaillat 07
Szagos müge tölcséres virágai oldalról

szagos muge szenaillat 08
Szagos müge termései

szagos muge szenaillat 09
Szagos müge horgas szőrű termése

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR