Waldstein-pimpó, a legszebb erdei talajtakaró

Waldstein-pimpó, a legszebb erdei talajtakaró

Árnyas erdők sötétzöld levelű, aranysárga virágú, talajtakaró növénye, amely védelmet nyújt az alatta megbúvó rovaroknak is.

Az erdei Waldstein-pimpó (Waldsteinia geoides) a rózsafélék családjába tartozó, arasznyi magasságban a talajt borító, lágyszárú, évelő növény. A magyar pimpó szó eredete bizonytalan, talán virágot, bimbót jelentett, de a pimpinella növény borsos fűszeressége is szerepelhet benne. A “Waldsteinia” tudományos nemzetségnevet a növény Franz Adam Waldstein gróf, bécsi természettudós tiszteletére kapta, az elnevező Carl Ludwig Willdenow a berlini botanikus kert igazgatója volt. Az itt látható magyar bélyegen csak két név szerepel: a növényé és a portré alatt a pesti Füvészkertet alapító Winterl József Jakabé.

waldstein pimpo 02
Waldstein-pimpó bélyegen a Füvészkert alapítójával

Ki volt Waldstein, akiről elnevezték?

Magyar vonatkozásban Waldstein gróf ugyanolyan jelentős személy, mint Winterl: Kitaibel Pállal együttműködve ő a hazai flóra ritka növényeit kutató munka finanszírozója és az eredmény könyvkiadója. Persze érthető, hogy egy füvészkerti évfordulóra készült bélyegen nem fér el több infó. A “geoides” fajnév földszerűt, földit jelent, ami valószínűleg arra utalhat, hogy ez a növény a földben-talajban terjeszkedik, szemben a német nyelvterületen ismertebb, felszíni indákkal szaporodó hármaslevelű Waldstein-pimpóval (Waldsteinia ternata).

Levele a kevés fényt is megfogja

A Waldstein-pimpó lombja valamennyire állja az enyhébb teleket, néhány hidegtűrő levél tavaszig jelzi a növény helyét. A biztosan áttelelő gyökérzet nagy erővel hajt ki tavasszal, és hamarosan arasznyi magasságú paplanként borítja, a gyöktörzsekkel évről-évre növekvő tenyészterületét. A levelek sötétzöldek, redőzöttek, bársonyosan szőrösek, így alkalmasak a legkisebb fénymennyiség befogására is az árnyékos erdőben. A levelek hosszú nyelűek, szíves-köralakúak, tenyeresen három-öt-hétkaréjúak. A bimbók alatt keskenyebb, háromkaréjú fellevelek nőnek.

Aranysárga virág, nektár a rovaroknak

Az aranysárga virágok a lomb fölé emelkednek. A virágnak kettős csészéje van, a külső sor szálasan vékony, és a szirmok között kilátszik. Az öt szirom alján fülecskék takarják a nektárforrást. Először a bibék érnek, a sok porzó csak később emeli fel a portokjait.

Dísznövényként Waldsteinia vagy Berkipimpó a neve

Az erdei Waldstein-pimpó európai faj, sőt csak nálunk és a közeli országokban fordul elő. Dísznövényként viszont a másik, a hármaslevelű Waldstein-pimpóval együtt ma már az egész világon ültetik, nagyobb virágú kertészeti fajtáit berkipimpó néven árulják, és sokfelé kiszabadult a kertekből. Így a lakott helyekhez közeli erdőszéleken mindkét faj és a fajtái is előfordulhatnak.

waldstein pimpo 03
Waldstein-pimpó telep teljes virágzásban

waldstein pimpo 04
Waldstein-pimpó jellegzetes karéjos levelei

waldstein pimpo 05
Waldstein-pimpó hosszú nyelű levele

waldstein pimpo 06
Waldstein-pimpó gyapjas, kétkörös csészéje

waldstein pimpo 07
Waldstein-pimpó még éretlen porzói

waldstein pimpo 08
Waldstein-pimpó virága

waldstein pimpo 09
Waldstein-pimpó sziromtövein a nektárforrást takaró fülecskék

waldstein pimpo 10
Waldstein-pimpó terméscsoportja

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR