Százszorszép: ehető és gyógyító is

Százszorszép: ehető és gyógyító is

Az egész évben virágzó apró növény színesíti vagy akár helyettesíti is a gyepet. Akár kapribogyó-pótlék is lehet!

Napsütésben kinyílik, máskor becsukódik

A vad százszorszép (Bellis perennis) csak annyira vad, hogy itt a honos növényről van szó, nem a többnyire színesebb és gyakran teltvirágú kerti változatokról. A százszorszép eredetileg európai faj, de mára az egész világon elterjedt fészkesvirágú, az őszirózsafélék családjába tartozó, félarasz magasságú, lágyszárú, évelő növény. A “Bellis” tudományos nemzetségnév szépet, a “perennis” fajnév örökéletűt, vagy visszafogottabban csak évelőt jelent. A ’százszor’ talán túlzás, de az tény, hogy tavasztól őszig folyamatosan, és még az enyhe teleken is virágzik. Viszont kijön a száz, ha úgy számoljuk, hogy napsütésben kiterül a fészek, napnyugtakor, esőben, sötét felhők alatt bezáródik.

Ha jól vannak, foltot alkotnak

A százszorszépnek az apró növényhez képest vaskos gyöktörzse és kiterjedt gyökérzete van. Minden levele tőálló, tőlevélrózsája egész évben jelen van, a levelei lapát vagy kanál alakúak, nyélbe keskenyedők, vastagok, mindkét oldalukon szőrösek. A virágszára levéltelen egyfészkű tőkocsány. A gyepben állhatnak a növények egyesével is, de, ha jól érzik magukat, akkor vegetatív úton szaporodva hamarosan nagyobb területet is beborítanak. A fészekvirágzatok közepén sárga csöves virágok állnak százával, a fészek peremét két sorban körülbelül feleannyi fehér vagy rózsaszín csíkos nyelves virág övezi. A fészekpikkelyek két sorban állnak, széles tojásdadok, sötétzöldek, a fészek vacka eleinte sík, később kúpos. A termések bóbita, azaz repítőszőr nélküli kaszatok.

Sebgyógyító és ehető is

A százszorszép régen seb-összehúzó hatású vérzéscsillapító gyógynövény volt. Ma inkább csak a rétek dísze, én a nyírt gyepben is szeretem. A növény minden része ehető, a fiatal levelek és virágok nyersen is rágcsálhatóak, az idősebbek kicsit kesernyések, salátakeverékekbe valók. A bimbók sózva, ecetben áztatva helyettesíthetik a kapribogyót.

szazszorszep eheto 02
Százszorszépek a gyepben

szazszorszep eheto 03
Százszorszép üdezölden áttelelő tőlevelei

szazszorszep eheto 04
Százszorszép fagyban záruló virága

szazszorszep eheto 05
Százszorszép kanál alakú szőrös levelei

szazszorszep eheto 06
Százszorszép szőrös tőkocsánya és pirosló bimbója

szazszorszep eheto 07
Százszorszép magányos példánya

szazszorszep eheto 08
Százszorszép virágos gyeppótlóként

szazszorszep eheto 09
Százszorszép, a csöves virágok bibéi a portokcsövekből bújnak elő

szazszorszep eheto 10
Százszorszép sötétzöld fészekpikkelyei

szazszorszep eheto 11
Százszorszép kúpos fészek vacka

szazszorszep eheto 12
Százszorszép kapribogyónak való bimbója

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR