Apró rücskök a paradicsom szárán: jót vagy rosszat jelent?

Apró rücskök a paradicsom szárán: jót vagy rosszat jelent?

A paradicsom termesztése során nem egy problémával találja magát szemben a kertész. A felmerülő nehézségekre azonban mind van megoldás, a jutalmunk pedig a paradicsom friss, finom, lédús termése.

Az egyik leggyakoribb jelenség, amellyel találkozhatunk, hogy apró kitüremkedések, dudorok jelennek meg a paradicsom szárán. Ezek színe jellemzően elüt a szár színétől. Kicsit olyan, mintha kiütést kapott volna a növény. De vajon mit jelent ez? Az alábbiakból kiderül!

Mik ezek a rücskök a paradicsom szárán?

Ha a paradicsom szárán sok apró kitüremkedést fedezünk fel, minden bizonnyal nem másról van szó, mint kis gyökérkezdeményekről. Ezekből – ha elérik a talaj szintjét – járulékos gyökerek képződhetnek.

rucskos paradicsomszar 01

Mi okozza a paradicsomszár kirücskösödését?

Most, hogy már tudjuk, mik is ezek az apró, rügyszerű képletek a paradicsom szárán, nem árt tudnunk azt sem, mi okozza a létrejöttüket. A dudorok kialakulhatnak a növényt érő valamilyen stressz hatására. Ilyen például, amikor a növény természetes nedvkeringését valami akadályozza. Erre válaszul a növény egy auxin nevű hormont kezd termelni, amely a gyökerek felé áramlik, amikor elzáródás keletkezik a szárban. A hormon az elzáródás miatt megreked és felhalmozódik a szárban, és létrejönnek az apró dudorok.

Ezenkívül még számos más stresszor okozhat rücskös paradicsomszárat. Ezek közé tartozik a gyökeret ért károsodás, a növény szöveteinek sérülése, a szabálytalan sejtnövekedés, a magas páratartalom, valamint – és valószínűleg ez a leggyakoribb stresszhatás, amely a paradicsomot éri – a túl sok víz. Ezt okozhatja a mértéktelen öntözés vagy egy kiadós felhőszakadás, különösen ha ez azzal párosul, hogy nem megfelelő a talaj vízáteresztő képessége. Időnként növénybetegség hatására is kialakulhatnak a száron a dudorok, amelyek lehetnek fehérek, barnák, de akár ugyanolyan színűek is, mint maga a szár.

A rücsköket okozhatja továbbá egyes gyomirtó, növényirtó szerek használata is. Ha a száron duzzanatokat fedezünk fel, vizsgáljuk meg a növény lombját is. Ha a levelek összepödörödtek vagy alulfejlettek, meglehet, hogy ez valamilyen herbicid hatására történt. Még ha mi magunk nem is használunk vegyszereket a kertünkben, elképzelhető, hogy valamelyik szomszédunk igen. Ezek a herbicidek olyan hatást fejtenek ki a növényre, mint a saját hormonja, az auxin, ami nem csupán megcsavarodott leveleket, de rücskös szárat is eredményez.

Mi a teendő a rücskös paradicsomszárral?

Az esetek döntő többségében nincs semmilyen teendőnk a paradicsom szárán megjelenő kitüremkedésekkel. A legkevésbé sem ártanak a növény fejlődésének. Ellenkezőleg, még a növény megerősítésére is felhasználhatjuk azokat: a paradicsom tövét földdel kupacoljuk fel, hogy a talajhoz közeli, alsó gyökérkezdeményeket beborítsa a föld. Ezekből erős gyökerek fejlődnek ki, amelyek révén a növény ellenállóbb lesz.

Ha a jelenséget a lomb hervadása, lankadása kíséri, felmerül a lehetősége annak is, hogy a terület túl nyirkos, túlöntöztük a növényt, vagy elégtelen a talaj vízelvezető képessége, illetve rövid idő alatt szokatlanul nagy mennyiségű eső esett. Szüntessük be a szükségtelen, pazarló öntözést, illetve gondoskodjunk arról, hogy a kertünkben termesztett paradicsom talaja jó vízelvezetésű képességű legyen.

A szokatlan hervadás mást is jelezhet: ilyen a paradicsom fuzáriumos vagy verticilliumos hervadása. Ez megbarnult levelekkel, megrekedt növekedéssel jár, valamint azzal, hogy a száron csíkokban sárga és fekete elszíneződés jelenik meg. A betegség korai szakaszában a megfelelő gombaölő szerek alkalmazása segíthet, de számolnunk kell azzal is, hogy sok esetben csak a paradicsom gyökerestől való kihúzása és megsemmisítése szünteti meg a problémát.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR