A csodaszép apró növény a hihetetlenül száraz, napos és forró sziklagyepben is megél, sőt szinte egyetlenként virágot is hoz.
Az árlevelű len (Linum tenuifolium) a lenfélék családjába tartozó védett növényünk. Európa melegebb részein honos, arasznyi magasságú vékonyka növény, amely olyan száraz, napégette, forró sziklagyepekben és pusztafüves lejtőkön tenyészik, ahol az élet is csoda, nemhogy a gyönyörű fehér virágok. Persze a fehérség sem véletlen, ennél hatásosabban csak a tükör verné vissza a fényt és a hőt. Az árlevelűség is erről szól, a mindössze milliméter szélességű levelek biztosan keveset párologtatnak. A rostjáért és magjáért évezredek óta termesztett házi len sokkal nagyobb növény, a nemzetségnevük azonos, a “Linum” szó már az ókorban is ezt a fontos haszonnövényt jelentette. A magyar len név is ebből származik, szláv vagy német közvetítéssel. A “tenuifolium” fajnév keskenylevelűt jelent.
Hogyan ismerjük fel az árlevelű lent?
Az árlevelű len lágyszárú, évelő növény. A kissé elfásodó, vöröslő száron szórt állásban vannak a keskeny, szálas, árhegyű levelek. A színük szürkészöld, a középső és egyben egyetlen látható erük kiemelkedik a levéllemezből. A fehér vagy néha rózsaszín virágok a csúcson jelennek meg, öttagúak, a szirmok haloványan vagy erősebben bíborosan erezettek. A csészecimpák széle mirigyes, csúcsuk árhegyű. A hosszú és vékony bibeszálak végén a bibék gömbölyűek. A termés fölül kihegyesedő gömbszerű tízrekeszű tok, a csészecimpák kétszeres hosszúságban veszik körül.
A len rostot és olajat is ad
A len növénynemzetségbe száznál is több faj tartozik, amelyek az egész világon elterjedtek. A magasabb növésűeket rostként, a nagyobb magvúakat olajként hasznosították. A ma is termesztett házi len őse bizonytalan, valószínűleg keresztezéses nemesítéssel jött létre, és mindkét célra vannak fajtái. A rostból készült az ősember cérnája, amellyel a bőr ruháját varrta, lenvásznat már az egyiptomi múmiákon is találtak, és ma is népszerű textil. A lenolaj a fa impregnálására kiváló, számos festékhez is használják. A lenmag mára mindennapos látvány a pékáruk díszítésében. Az egészségtudatos és főleg a vegetáriánus embertársaink az omega-zsírsavak legfőbb forrásaiként fogyasztják.
Árlevelű len virága
Árlevelű len virágzata
Árlevelű len bordás szára és keskeny levelei
Árleveű len kiemelkedő levélere
Árlevelű len virágai a sziklagyepben
Árlevelű len virágbelseje a gömbös bibékkel
Árlevelű len árhegyű csészecimpái
Árlevelű len sziromhullása után jól látszanak a mirigyes szélű csészecimpák
Árlevelű len termése