Árlevelű len: így szúrd ki a virágát a forró sziklákon

Árlevelű len: így szúrd ki a virágát a forró sziklákon

A csodaszép apró növény a hihetetlenül száraz, napos és forró sziklagyepben is megél, sőt szinte egyetlenként virágot is hoz.

Az árlevelű len (Linum tenuifolium) a lenfélék családjába tartozó védett növényünk. Európa melegebb részein honos, arasznyi magasságú vékonyka növény, amely olyan száraz, napégette, forró sziklagyepekben és pusztafüves lejtőkön tenyészik, ahol az élet is csoda, nemhogy a gyönyörű fehér virágok. Persze a fehérség sem véletlen, ennél hatásosabban csak a tükör verné vissza a fényt és a hőt. Az árlevelűség is erről szól, a mindössze milliméter szélességű levelek biztosan keveset párologtatnak. A rostjáért és magjáért évezredek óta termesztett házi len sokkal nagyobb növény, a nemzetségnevük azonos, a “Linum” szó már az ókorban is ezt a fontos haszonnövényt jelentette. A magyar len név is ebből származik, szláv vagy német közvetítéssel. A “tenuifolium” fajnév keskenylevelűt jelent.

Hogyan ismerjük fel az árlevelű lent?

Az árlevelű len lágyszárú, évelő növény. A kissé elfásodó, vöröslő száron szórt állásban vannak a keskeny, szálas, árhegyű levelek. A színük szürkészöld, a középső és egyben egyetlen látható erük kiemelkedik a levéllemezből. A fehér vagy néha rózsaszín virágok a csúcson jelennek meg, öttagúak, a szirmok haloványan vagy erősebben bíborosan erezettek. A csészecimpák széle mirigyes, csúcsuk árhegyű. A hosszú és vékony bibeszálak végén a bibék gömbölyűek. A termés fölül kihegyesedő gömbszerű tízrekeszű tok, a csészecimpák kétszeres hosszúságban veszik körül.

A len rostot és olajat is ad

A len növénynemzetségbe száznál is több faj tartozik, amelyek az egész világon elterjedtek. A magasabb növésűeket rostként, a nagyobb magvúakat olajként hasznosították. A ma is termesztett házi len őse bizonytalan, valószínűleg keresztezéses nemesítéssel jött létre, és mindkét célra vannak fajtái. A rostból készült az ősember cérnája, amellyel a bőr ruháját varrta, lenvásznat már az egyiptomi múmiákon is találtak, és ma is népszerű textil. A lenolaj a fa impregnálására kiváló, számos festékhez is használják. A lenmag mára mindennapos látvány a pékáruk díszítésében. Az egészségtudatos és főleg a vegetáriánus embertársaink az omega-zsírsavak legfőbb forrásaiként fogyasztják.

arlevelu len forro sziklakon 02
Árlevelű len virága

arlevelu len forro sziklakon 03
Árlevelű len virágzata

arlevelu len forro sziklakon 04
Árlevelű len bordás szára és keskeny levelei

arlevelu len forro sziklakon 05
Árleveű len kiemelkedő levélere

arlevelu len forro sziklakon 06
Árlevelű len virágai a sziklagyepben

arlevelu len forro sziklakon 07
Árlevelű len virágbelseje a gömbös bibékkel

arlevelu len forro sziklakon 08
Árlevelű len árhegyű csészecimpái

arlevelu len forro sziklakon 09
Árlevelű len sziromhullása után jól látszanak a mirigyes szélű csészecimpák

arlevelu len forro sziklakon 10
Árlevelű len termése

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR