Így szárítsuk, aszaljuk a különböző zöldségeket, gyümölcsöket

Így szárítsuk, aszaljuk a különböző zöldségeket, gyümölcsöket

Megőrzött tápanyagok.

A szárítás, aszalás egyfajta tartósítási eljárás, amelynek során elvonjuk a terményből a vizet a keringő meleg levegő segítségével. Az élelmiszerek víztartalma ugyanis nagyban befolyásolja az eltarthatóságukat. Amennyiben az étel 35%-nál kevesebb vizet tartalmaz, a romlásért felelős mikroorganizmusok nem tudnak tenyészni. A penészgombák ellen viszont 15% alá kell vinni a víztartalmat.

zoldsegeket gyumolcsoket szaritsuk 05

A szárítással tartósíthatjuk a kert kincseit, a saját zöldségeket, gyümölcsöket. Ráadásul ezzel a kíméletes módszerrel az értékes tápanyagok többsége megmarad és nem vész el. Az egészséges, házi rágcsa a legfinomabb!

Azok az élelmiszerek, amelyeket szárítással, aszalással tudunk megőrizni, elsősorban a gyümölcsök, a zöldségek, a gombák, fűszerek, de akár a húsok, halak is. Egészen új, intenzív ízélményben lehet részünk az így tartósított ételeket kóstolva.

zoldsegeket gyumolcsoket szaritsuk 06

Fontos azonban, hogy az alapszabályokat betartsuk a jó eredmény érdekében:

1. Csak egészséges, érett gyümölcsöt használjunk

Ügyeljünk arra, hogy csak teljesen érett gyümölcsöket aszaljunk, amelyek a rothadástól, nyomódástól, kártételtől, gombáktól mentesek.

2. Vágjuk nagy darabokra a terményt

Ahhoz, hogy a gyümölcsök, zöldségek rendesen kiszáradjanak, lehetőleg nagy szeletekre kell vágni őket. Szedjük ki a magokat, magházat, szárat. Azonnal tegyük a szárítandó terményt az aszalóba vagy a sütőbe.

3. Tegyük a gyümölcsöt citromos vízbe

A frissen vágott gyümölcsök a levegőn gyorsan barnulhatnak, (pl. a körte és az alma), ezért érdemes őket citromos vízbe áztatni. A vízhez 2 citrom levét keverjük el 1 liter vízben.

4. Fontos az aszalás hőmérséklete

Az ideális a 35 és 70 °C közötti hőmérséklet. Alacsonyabb hőn az aszalókészülék ajánlott, a magasabbhoz inkább a sütő. Egy kicsit hagyjuk nyitva a sütő ajtaját, így a nedvesség távozni tud.

5. Szúrjuk át a héjat

A kis, kemény héjú gyümölcsöket (pl. szőlő, áfonya, ribizli) egy tűvel szúrjuk meg, így könnyebben távozik belőlük a nedvesség és rövidülhet a szárítási idő.

6. Blansírozzuk a zöldségeket

A keményebb zöldségek ezzel az előkezeléssel szebben megőrzik a színüket és gyorsabban elkészülnek.

A szárítás kész, ha a termést ujjunkkal megnyomva nem jön ki több lé belőle. A jól kiszárított zöldségek, gyümölcsök pár hónapig, de akár két évig is eltarthatók. A legjobb, ha légmentesen záródó üvegben, sötét, hűvösebb helyen tartjuk őket.

zoldsegeket gyumolcsoket szaritsuk 07

Az alábbi táblázat sokat segít:

zoldsegeket gyumolcsoket szaritsuk 02

zoldsegeket gyumolcsoket szaritsuk 03

zoldsegeket gyumolcsoket szaritsuk 04

 Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR