Augusztusra esik az ártalmatlan, repülő erdeicsótány rajzáscsúcsa

Augusztusra esik az ártalmatlan, repülő erdeicsótány rajzáscsúcsa

Kedveli a fényt.

Néhány éve már a hazai kertekben is találkozhatunk azokkal a csótányokkal, amelyek első ránézésre az ismerős konyhai csótányokra emlékeztetnek. 2019-ben valóságos riadalmat keltettek, sok helyen írtak a repülő csótányokról, amelyek ellepték a fővárost. Ne essünk pánikba, egy másik, behurcolt fajról és nem a konyhai csótányról van szó!

A melegedéssel együtt bizonyos élőlények gyorsabban és szélesebb körben képesek elterjedni. Így például a kertvárosi erdeicsótány (Ectobius vittiventris), amely melegkedvelő, mediterrán faj, forró nyarakon felszaporodhat és már a mi klímánkon is kezdi otthon érezni magát. 2005 óta rendszeresen észlelik Budán, valamint a környékbeli agglomerációban.

A konyhai csótányoktól nem csak megszabadulni nehéz, de számos betegséget is terjeszthetnek, így például a tífuszt vagy a kolerát. Ne aggódjunk, az erdeicsótány nem raktári kártevő, nem terjeszt betegséget sem. Legjobban az erdős környezetben érzi magát, de egyre jobban távolodik attól és megjelenik a kertekben is. Leginkább ott, ahol közel vannak a fák, az erdő, a korhadó rönkök és lombok.

Főként a balkonon vagy a teraszon találkozhatunk velük, mivel a nedves, meleg virágföld a cserepekben életteret nyújt számukra, így ott könnyen tudnak szaporodni. Este a fényre jönnek, így kerülhetnek be akár a szobába is, de alapvetően nem épületekben élnek. Ez egyébként egyértelmű különbség a konyhai csótányhoz képest, hiszen utóbbi fénykerülő.

Ha a kertvárosi erdeicsótány a házba jut, akkor nem talál magának táplálékot, így hamarosan elpusztul. A szakértők azt tanácsolják, hogy kapjuk el a konyhai csótánynál sokkal lassabban mozgó állatot és vigyük ki a szabadba. Ne aggódjunk, ártalmatlan, nem csíp, nem harap, leginkább növényi eredetű folyékony táplálékot vesz magához.

Onnan ismerjük fel, hogy 10-15 mm nagyságú, lapos, világosbarna bogár, lábai okkersárgák és repülni is tud! Rajzáscsúcsa augusztusra és szeptemberre esik, ezután rohamosan csökken az egyedszáma.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR