Az egyik hasznos, a másik káros: mi a különbség a hétpettyes katica és a harlekinkatica lárvája között?

Az egyik hasznos, a másik káros: mi a különbség a hétpettyes katica és a harlekinkatica lárvája között?

Kitintüskék.

A hétpettyes katicabogarat vélhetően senkinek sem kell bemutatni: piros szárnyfedőit összesen 7 petty díszíti ennek az ismert, népszerű bogárnak. A katának, bödebogárnak, bumbumbácsinak is becézett rovar nagyon hasznos, hiszen mind lárva, mind imágó alakban elpusztítja a levél- és pajzstetveket. A lárváját viszont kevesebben ismerik fel, gyakran kártevőnek nézik. A 4-7 milliméteres lárva teste rücskös, hernyószerű, jól fejlett 6 ízeltlába van. Színe alapvetően szürke vagy fekete, amit sárgás foltok tarkítanak. A ragadozó lárvák is igen mozgékonyak, akár 1000 tetvet is elfogyasztanak kifejlődésük során. A hétpettyes katicabogár tehát hasznos a mezőgazdaság, a hobbikertészek számára.

hetpettyes harlekinkatica larvaja 02
Hétpettyes katicabogár és lárvája

hetpettyes harlekinkatica larvaja 07
Hétpettyes katicabogár lárvája

Ezzel szemben a harlekinkatica egy kellemetlen, invazív faj. Noha az ázsiai katicaként vagy rémkaticaént is ismert bogár is ragadozóként falja a levéltetveket, mégsem örülünk neki, hiszen kiszorítja az őshonos katicafajokat és a csípése is fájdalmas. A Kelet-Ázsiában őshonos rovarfajt biológiai védekezés céljából hozták be, ám agresszív terjedése, nagyfokú mozgékonysága miatt ma már több kárt okoz, mint hasznot hajt.

hetpettyes harlekinkatica larvaja 03
Harlekinkatica és lárvája

A harlekinkatica egyik legnegatívabb gazdasági hatása a szőlő- és bortermelésben jelentkezik. A bogarak behúzódnak a szőlőfürtökbe a szemek közé, és a szüretkor is ott maradnak. A must préselésekor a katicák keserű testnedvei a mustba kerülve rontják annak minőségét.

hetpettyes harlekinkatica larvaja 04
Harlekinkatica

Magyarországon 2008 februárjában találták meg először, és mára igen elterjedt. Hazánkban 3 színváltozatban fordul elő, a leggyakoribb változatnál a szárnyfedő sötétebb-világosabb narancssárga, esetleg vörös alapszínű, 15-21 fekete ponttal. A lárvák lárvastádiumtól függően 2-11 mm-esek, a fiatal lárvák fekete színűek, később az egymás után következő fejlettebb lárvastádiumok potrohán, kétoldalt, egyre kiterjedtebb narancssárga folt látható. A testet, szemben a legtöbb levéltetvet fogyasztó katicabogár lárvájával, elágazó végű kitinserték borítják.

hetpettyes harlekinkatica larvaja 08
Harlekinkatica lárvája

hetpettyes harlekinkatica larvaja 05
Harlekinkatica lárvája

hetpettyes harlekinkatica larvaja 06
Harlekinkatica lárvája

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR