Ázsiai kígyódinnye: méretes termés, meseszép virág

Ázsiai kígyódinnye: méretes termés, meseszép virág

Este illatozik.

Műalkotásnak hihetnénk, olyan szépségesek az ázsiai kígyódinnye (Trichosanthes cucumerina var. anguina)  törékeny, fehér, hópehelyre emlékeztető virágai. Éjjel nyílnak és intenzív illattal borítják be az esti kertet.

Amilyen gyönyörű a virág, olyan különleges a termés is. Az uborka akár 1,5 méter hosszúra is megnőhet, a hosszú, karcsú zöldség szinte egy kígyóra emlékeztet. Először zöldes-fehéren csíkozott, később narancsosra, pirosra színeződik az érés során. Afrikában, Madagaszkáron és más trópusi-szubtrópusi régiókban a fiatal, éretlen termések főzve kerülnek a tányérra.

azsiai kigyodinnye meses 02
Dinesh Valke

A mi kertjeinkben nem olyan egyszerű az egzotikus növény termesztése. Amennyiben viszont van üvegházunk, érdemes megpróbálkozni vele! A legjobb, ha a magokat áprilisban vetjük cserepekbe május közepétől kikerülhetnek az üvegházba, vagy a kert egyik védett helyére.

azsiai kigyodinnye meses 05

Fontos, hogy megfelelő támasztékot biztosítsunk a számukra, Akkor lehet szüretelni az uborkákat, amikor már kb. fél méter hosszúak. A fiatal gyümölcs íze állítólag a zöldbabéhoz hasonlít. Főzve, töltve, párolva, sütve ugyanúgy elkészíthető, mint a cukkini. Az érett termések belsejében levő élénkpiros magköpenyből Afrikában ketchuphoz hasonló ételízesítőt készítenek. A zsenge leveleket és hajtásokat Ázsiában wokban készítik el.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR