Ismerjük meg a dinnyekörtét!

Ismerjük meg a dinnyekörtét!

Magról nevelhető.

Pepinó, tojásdinnye, perui uborka, dinnyekörte: minden elnevezés ugyanazt a növényt takarja. A különleges gyümölcs íze pont olyan, mintha a körtét és a dinnyét összekevernénk. Nagy ritkán a piacokon, a zöldségesnél is kapható.

Fehér, lédús gyümölcshúsa édes, jól illik a gyümölcssalátákba, húsokhoz, halakhoz, fagylaltokhoz. Az egzotikus gyümölcs Kolumbia, Peru, Chile magas hegyeiből származik, az Andokban egészen 4000 méterig termesztik. Ehetjük héjastul, mint az almát, vagy úgy készíthetjük elő, mint a sárgadinnyét.

dinnyekorte ismerjuk meg 02
Anna

A húsa hamar barnul hámozás után, ezért gyorsan kell elfogyasztanunk. Éretten a héja krémsárga színű lesz, a gyümölcs megpuhul. Az érett gyümölcs a hűtőben néhány napig eltartható. Az éretlen termés 10-15 °C-on tartva utóérhet.

Amennyiben sikerül ehhez a gyümölcshöz hozzájutnunk, szedjük ki a magjait és próbáljuk meg elvetni őket. A magok kisebbek, mint a paradicsom magjai, éretten világosbarnák. Tisztítsuk meg őket teljesen a gyümölcshústól és hagyjuk, hogy a palántázóföldben szobahőmérsékleten csírázzanak. Már 10 nap elteltével kibújnak a magoncok.

dinnyekorte ismerjuk meg 03
Forest and Kim Starr

Ősszele ezeket a kis növénykéket egy világos ablakpárkányban vagy télikertben tovább nevelgethetjük. Tavasszal, a Fagyosszentek után már kikerülhetnek a napos teraszra. Ne tegyük őket túl kicsi cserépbe, mivel a növények meglehetősen nagyra nőnek. Már következő augusztusban akár saját szüretelésünket élvezhetjük. Ha szeretnénk több évig nevelni a növényt, gondoskodjunk arról, hogy világos, fagymentes helyen teleljen át.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR