Cukorbetegek a teáját ihatják.
Nálunk kevésbé ismert a balzsamkörtének, keserűdinnyének, keserűtöknek is nevezett növény (Momordica charantia), amely mindenekelőtt az afrikai, ázsiai területeken elterjedt. Hagyományosan gyógyászati célra használják, többek között láz, malária, vérhas ellen, de élelmiszerként is fogyasztják. Az ázsiai konyha az éretlen termést használja vékony szeletekre vágva, sóval bedörzsölve (így a keserű íz nagy részétől meg lehet szabadulni).
Indiában étvágygerjesztőként is ismeretes. A levelét, termését, magját és magolaját a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél is gyakran alkalmazzák. Ausztriában például a szárított magvait és terméseit cukorbetegeknek készült teákban isszák.
A gyorsan növő, évelő balzsamkörte jól érzi magát a zöldségágyásban. Általában vetőmagként juthatunk hozzá, a palánták előnevelését március közepe és április vége között érdemes megkezdeni. Kb. 3 hétig tart, amíg a magok kicsíráznak meleg, 23 °C körüli hőmérsékleten, egyenletes nedvesség mellett. Kiültetni akkor tudjuk őket, amikor már elmúlt a fagyveszély.
A növény napos helyet és tápanyagban gazdag talajt igényel. Mivel kúszónövény, szüksége van támasztékra, rácsra. Szeptemberben szüretelhetjük a még kissé éretlen, rücskös uborkára emlékeztető terméseit (így kevésbé keserű).
A keserűdinnyét blansírozhatjuk, vagy adhatjuk hús- és halételekhez. Savanyúságként is ízletes, de a fiatal leveleit és hajtásait spenóthoz hasonlóan is elkészíthetjük. A keserű íztől megszabadulhatunk, ha a félbevágott zöldséget rövid ideig sós vízben áztatjuk.
A keserűdinnye nem fogyasztható a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Nem fogyaszthatják azok a személyek sem, akik hipoglikémiában (nagyon alacsony vércukorszint) szenvednek, mivel a vércukorszintet tartósan csökkenti.