Balkonkert gyorstalpaló

Balkonkert gyorstalpaló

A balkonkertészet, a balkonveteményezés évek óta egyre népszerűbb hobbi, úgy tűnik, hogy a muskátlis erkélyek kora leáldozóban van, és egyre többen fordulnak a kis alapterületen, akár városi körülmények között is nevelhető zöldségfélék, fűszernövények felé.

Nem mindenki járatos azonban a témában, így a kezdők kedvéért érdemes lehet pár tanácsot és tippet katalógusba szedni, amiből ha minden fortélyra és praktikára nem is derül fény, az biztosan kiolvasható, hogy mik a kezdeti lépések, mi az induló felszerelés, és mik a főbb buktatók!

balkonkert gyorstalpalo 03

Mi az alapfelszerelés?

Még jóval az első mag kiszórása előtt ajánlott a szükséges anyagokat és kellékeket beszerezni, hogy a későbbiekben a munka gördülékenyen és akadálymentesen folyhasson. Szükség lesz pár virágládára vagy felakasztható, földre állítható edényre. Erkélyeken hasznosabb a könnyebb és törésbiztos műanyag edény vagy láda, de persze ezekből is vannak már kifejezetten díszes, szép változatok

A korlátra való ládáknál ügyelni kell arra, hogy szilárdan rögzüljenek, és lehetőleg a belső oldalra kerüljenek, így a növényápolás is könnyebb lesz, és a viharok sem tudják majd könnyen letépni őket. Néhány kis méretű kéziszerszámra is szert kell tenni, így jól jön majd egy ültetőkanál, egy kézi kultivátor, kelleni fog egy öntözőkanna, és hasznos lesz egy pár vékony védőkesztyű is.

balkonkert gyorstalpalo 02

Föld és mulcs

Mindkét anyag nélkülözhetetlen a balkonveteményeshez! A föld mindig zsákos, bolti föld legyen, a kertből vagy utcai ágyásból kiemelt talajban ugyanis kártevők, gyomkezdemények, betegségeket terjesztő baktériumok lehetnek, míg a zsákos közeg nem csupán mentes ezektől, de megfelelő mennyiségű tápanyagokat is tartalmaz, és az állaga is ideális a vetéshez, ültetéshez.

balkonkert gyorstalpalo 08

A mulcs egy olyan segédanyag, amit az edényekben, ládákban lévő föld tetejére kell szórni, hogy ott védőrétegként szolgáljon. A mulcs – ami lehet faforgács, fakéreg-zúzalék vagy akár szalma is – lassítja a párolgást így hatékonyabbá teszi az öntözéseket, megakadályozza a talaj gyors felmelegedését, vagy hűvösebb évszakban annak kihűlését. Mindemellett a mulcs dekoratív is, hiszen elfedi a földet, és homogén, tetszetős felületet nyújt. Érdemes használni!

balkonkert gyorstalpalo 06

Magok és palánták

A tavasz első harmadától kezdve a balkonedényekbe beköltözhetnek a lakók, vagyis a zöldségfélék, fűszernövények, virágok! Ügyeljünk arra, hogy az egyes zöldségek a megfelelő időben kerüljenek ki, a fagyérzékeny fajokkal akár áprilisig is várni kell, de a palántanevelést már most is el lehet kezdeni bent, a négy fal között. A magok között is akadnak minőségi különbségek, az élelmiszerüzletek szűkebb és kedvezőbb árú kínálatában jellemzően a gyengébb minőségű vetőanyagot találjuk, a jobb típusokat a kertészetekben, gazdaboltokban érdemes keresni.

balkonkert gyorstalpalo 04

Az előnevelt palántákat akkor vegyük meg, ha kiültetésük már aktuális, ezek ugyanis nem tarthatók el hosszan aprócska edényükben sem kültéren, sem a lakásbelsőben. Kezdők számára jó tanács, hogy először legfeljebb 2-4 különféle zöldséggel próbálkozzanak, az eltérő és egyre szaporodó számú ápolási feladatok miatt jobb ötlet kisebb léptékben kezdeni a termesztést! A legjobbak a kis helyigényű zöldségfélék, de kaphatóak direkt erre a célra kifejlesztett, kompakt méretű ún. balkonzöldségek is, melyek elférnek majd a legapróbb erkélyen is! A rendelkezésre álló hely mérete sem mellékes, ne vállaljuk túl magunkat, maradjon hely a balkonon pihenésre, ücsörgésre is.

balkonkert gyorstalpalo 05

A fűszernövények is remek választások, ezekből kis alapterületen is termeszthető érdemi mennyiség, ráadásul kevés törődéssel is beérik, főleg a szárazságtűrő mediterrán fűszerfélék (zsálya, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, stb.). Ezek a déli fűszerek napfény- és melegigényesek, így csak a tavasz második felétől tarthatóak odakint.

balkonkert gyorstalpalo 07

Egy kis etikett

A balkonkertészkedés remek hobbi és kiváló produktív elfoglaltság, azonban zsúfoltabb lakókörnyezetben, például lakótelepen, társasházakban olykor konfliktusforrást jelenthet a szomszédokkal. Ügyeljünk rá, hogy ne peregjen le föld és ne csöpögjön le öntözővíz az alsóbb szinteken lévő erkélyekre, ablakpárkányokra. Tartsuk a túlburjánzó növényzetet kordában, ne engedjük, hogy a kúszásra, intenzív terjeszkedésre hajlamos fajok átnyúljanak a szomszédos területekre. A korlátokra helyezett kaspókat, balkonládákat rögzítsük stabilan, hogy ne tudjanak leesni, anyagi kárt vagy személyi sérülést okozva.

Megyeri Szabolcs kertészete: Balkonkertészkedési tippek

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR