2017. szeptember 23-án nem bánják majd Budapest lakói a füstöt, ugyanis fantasztikus illatok közepette szurkolhatnak és kóstolhatnak a szabadtéri hússütők versenyén.
Frissítés: a rendezvényt technikai okokból szeptember 20-án lemondták, így 2018. tavaszán kerül megrendezésre.
Finom, száraz fák által képzett lágy füst fogja belengeni a XVI. kerületi Erzsébet ligetet 2017. szeptember 23-án. Első alkalommal kerül megrendezésre a KemenceMánia szervezésében a Metro Áruházak támogatásával a Budapest Barbecue Bajnokság. Olyan húsokat fognak készíteni több óra alacsony hőmérsékletű, közvetlen fán való sütéssel, amelyek egyáltalán nem szárazak, nem is rágósak, ellenben omlósak és fantasztikus ízük van.
Kakuk Szabolcs főszervezőtől a következőket tudtuk meg: Egy főzőverseny, ahova beengedjük a közönséget a nyitottságról kell, hogy szóljon. És kapcsolatokról. Olyan új megközelítést alkalmazunk a csapatok értékelésénél, hogy magas súllyal számít a közönséggel való interakció. Mindezt megtanultuk a Varázskemence – az ország legnagyobb jótékonysági kenyérsütő versenyének – szervezése során. A közönség dolga az, hogy érdeklődik, tippeket, technikákat gyűjt, a csapatok pedig válaszolnak.
Az igazi különlegességek:
1. Klasszikus barbecue technológiával készült húsokat kell tálalni.
2. Barbecue versenyen nem megszokott módon körettel kell felszolgálni a zsűrinek.
3. Vegán barbecue-t is kell készíteni sütőtökből és gyökérzöldségekből.
Az utóbbi években szinte barbecue forradalom indult el hazánkban. Egyre másra nyitnak a barbecue éttermek, foodtruck-ok, olcsó smokereket lehet kapni a nagyáruházakban. Sokan kíváncsiak, sokan kísérleteznek, de ritkán tudnak kihez fordulni. Természetesen az internet rendelkezésre áll, azonban az illatokat, illetve egy más – adott esetben tapasztaltabb – szakemberrel való konzultációt nehéz kiváltani.
„A verseny esélykiegyenlített lesz. Azzal, hogy a hús mellett a köretet, tálalást, hangulatot, higiéniát is pontozzuk, a sorrend nehezen megjósolható.”
Idén, az első évben még csak 3-4 csapat fog versengeni, mert a szervezők a koncepciót szeretnék tesztelni. Megtudni a közönség reakcióját, a csapatok mit éreztek belülről és tesztelni a hangulatot. Létrehozni egy olyan versenyt, amin egyszerre kihívás, büszkeség, és felemelő érzés részt venni. A jövő évi versenyt tavasszal a nyári BBQ szezon előtt szeretnék megrendezni, hogy a BBQ szakma széles körben tudja képviseltetni magát.
Ha valaki mégis annyira elszánt, hogy megmérettetné magát, még pár napig jelentkezhet, csak olvassa el a kiírást a www.kemencemania.hu/bbb oldalon.
Jó illatokra, elszánt füstöllérekre és pár jó falatra biztosan lehet számítani. Erről a KemenceMánia és a Metro áruházak gondoskodnak.