Burgonyabogár a kertben: rendkívül fontos a megelőzés

Burgonyabogár a kertben: rendkívül fontos a megelőzés

A lárva mindent felfal.

Bár a burgonyabogarak igen dekoratívak, bosszantó jelenlétük alaposan megkeseríti a kerttulajdonosok életét. A krumplitermést teljesen tönkretehetik, a lárvák például egész ágyásokat képesek felfalni. Nagyon fontos, hogy rendszeresen vizsgáljuk át a növényeinket, mert amikor az első lárvák kikelnek, villámgyorsan letarolják a leveleket.

burgonyabogar megelozes 02

A burgonyabogár őshazája vélhetően Mexikó, ahol szárazságkedvelő csucsorfajokkal táplálkozott. Már az 1860-as években átkerült Európába. Érdekesség, hogy a közfelfogás úgy véli, hogy Colorado államból származik, ezért nevezik kolorádóbogárnak is.

burgonyabogar megelozes 03

Nemcsak a burgonya, de a padlizsán és néhány paradicsomfajta is kedvelt tápnövénye a rovarnak. Fontos, hogy amennyiben már előző évben is gondunk volt a kártételével, megelőzésként a korai burgonyán alkalmazzunk átmeneti fátyolfóliás takarást, illetve rendszeresen gyűjtsük össze a lárvákat, narancssárga petéket, amelyeket leggyakrabban a levelek fonákján találunk rájuk.

burgonyabogar megelozes 04

A bogár hátoldala erősen domború, a szárnyak élénksárgák, öt-öt fekete csíkkal. Az imágó is súlyos károkat okozhat, 1-2 évig él, egész nyáron aktív, ez az alak telel át a földben. Tavasszal csomókban rakja petéit a levelekre. A petéből való kifejlődés 10-14 napig tart. Kikelés után a lárva pirosas-rózsaszínű fekete pettyekkel, később sárgává válik. Két-három hét alatt teljesen kifejlődik, ezután a földbe ássa magát és bebábozódik. Rögtön a kikelés után rágni kezd a bogár. Hazánkban évi két nemzedék fejlődik ki.

Érdekesség, hogy Héderváron szobrot is avattak a burgonyabogárnak, ugyanis ezen a településen észlelték először hazánkban a kártételét, 1947-ben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?