Futtasd fel, majd edd meg ezt a 8 dézsás növényt!

Futtasd fel, majd edd meg ezt a 8 dézsás növényt!

Nem kicsit meredek: az alábbi nyolc, cserépben is nevelhető növényt támrendszerre felfutatthatjuk, majd ha eljött az ideje, a konyhában is hasznukat vehetjük. Vigyázat, egyik-másik meglehetősen magasra fog kúszni! 

Következzen válogatásunk olyan népszerű indás és kúszónövényekből, amelyeket cserépbe vagy balkonládába ültetve minden további nélkül felfuttathatunk. Mivel valamennyi egyben ehető növény is, így nem csupán dísznövényként a látványukkal, de pompás ízükkel is megörvendeztetnek bennünket.

Lássuk tehát, mivel járulhatunk hozzá, mit tehetünk azért, hogy az alábbi helytakarékos, konténeres növények szépen felfussanak!

1. Sarkantyúka

A sarkanytúka 2 az 1-ben növény: nem csupán díszíti a környezetünket, de élénk színű virágai és kerekded, pajzs alakú levelei ehetőek is. Ízük kellemesen csípős, borsos, a mustáréhoz hasonló. Kiválóan díszíthetünk vele különböző salátákat. A cserépbe, balkonládába ültetett sarkantyúka kifejezetten gyorsan nő. A magvetést követő négy-hat héten belül számíthatunk a virágzására.

8 dezsas noveny felfuttatva 01

2. Paradicsom

Mindenki, akinek a legkisebb érzéke is van a kertészkedéshez, tudja, mennyire finom a néhány karika friss paradicsommal feldobott saláta. Számtalan fajta közül választhatunk, de ha az a célunk, hogy egy tőről minél több érett paradicsomszemet tudjunk a vegetációs időszak alatt leszüretelni, mindenképpen folytonnövő fajtát válasszunk.

8 dezsas noveny felfuttatva 02

3. Malabári spenót

A levélzöldségként is termeszthető malabári spenót cserépben nevelve is szépen gyarapodik. Olyannyira, hogy kedvező feltételek mellett megállíthatatlanul nő és nő. Annak ellenére, hogy alapvetően trópusi évelő, a mi éghajlatunkon is eredményesen termeszthető. A magokat beltérben csíráztassuk ki, majd amikor az idő már melegre fordult, május környékén ültessük ki a palántákat a szabadba – esetünkben balkonládákba. Idővel a növény igencsak megbokrosodik, így szükség lehet a fiatal hajtások rendszeres betakarítására, hogy kordában tartsuk a növekedését. Az optimális növekedés érdekében erős, stabil támredszert alakítsunk ki a növénynek.

8 dezsas noveny felfuttatva 03
Dinesh Valke

4. Luffatök

A trópusi környezetben évelőként termesztett luffatök vagy szivacstök belsejének száraz rostjaiból már régóta készítenek szivacsot. De nem csupán emiatt rendkívül hasznos: a termése ehető, és az egészségre is jótékony hatással van. A kifejlett terméseket zöldségként, az uborkához hasonlóan nyersen is fogyaszthatjuk, de a spárgatökhöz hasonlóan főzve is elkészíthetjük.

Ezt a melegkedvelő tökfélét ültetőedényben is nevelhetjük. Fontos, hogy az edény alján legyen vízelvezető nyílás, és elhelyezesekor vegyük figyelembe, hogy miután a növény erős kacsokkal rácsavarodott a támrendszerére, már igencsak bajos lenne elmozdítanunk.

8 dezsas noveny felfuttatva 04
devopstom

5. Sisakbab (indiai bab)

Ez az egyelőre kevésbé ismert babféle Délkelet-Ázsiából származik. Sok trópusi és szubtrópusi országban népszerű, ami nem csoda, hiszen ízletes és egészséges . Ez a rövid tenyészidejű évelő a mi éghajlati viszonyaink között 13-15 °C feletti hőmérsékleten edényben is sikeresen termeszthető főzeléknövényként.

8 dezsas noveny felfuttatva 05
Forest and Kim Starr

8 dezsas noveny felfuttatva 10

6. Egymagvú tök (chayote)

Az egymagvú tök körte alakú, halványzöld terméseket érlel, amely több tekintetben a sütőtökre emlékeztet. Jól fejlődik szubtrópusi környezetben, csakúgy mint a mérsékelt éghajlati övezet alatt. A dézsában való nevelése még rövid nyári tenyészidőszak mellett is megoldható, mivel ezt a rendkívül gyorsan gyarapodó növényt fedett helyre is bevihetjük, ha a hőmérséklet hűvösebbre fordulna. A sikeres termesztéshez lényeges a jó vízelvezetés és a bőséges öntözés.

8 dezsas noveny felfuttatva 06
David Fisher

7. Sütőtök

Igen, a sütőtököt konténeres növényként is nevelhetjük. A vállalkozáshoz szükségünk lesz egy méretes edényre, valamint megfelelő ültetőkeverékre. A kisebb méretű, bébi fajták jól alkalmazkodnak a térbeli korlátokhoz, és miniatűr, kb. 2 kg-os terméseket hoznak. Előnyös tulajdonságuk, hogy nagyrészt rezisztensek a leggyakoribb rovarkártevőkkel (pl. levéltetvekkel) szemben. A sütőtök konténerét napos, széltől védett helyre állítsuk.

8 dezsas noveny felfuttatva 07

8. Karósbab

A karósbab indái mintegy 3 méter magasra futnak. Így pont alkalmas dézsás növénynek, erkélyen is gond nélkül tarthatjuk. Támrendszerét még a magvetés előtt alakítsuk ki. Mint általában a babfélék, nehezen tűri az átültetést és rosszul viseli, ha a hőmérséklet nagyot zuhan.

8 dezsas noveny felfuttatva 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR