Chilei krókusz a kertben: ez a gyönyörű ritkaság nem rokona a krókusznak

Chilei krókusz a kertben: ez a gyönyörű ritkaság nem rokona a krókusznak

Enciánkék szépség.

A chilei krókusz vagy chilei sáfrány (Tecophilaea cyanocrocus)  a spárgavirágúak rendjébe tartozik. A természetben a dél-amerikai Andok hegységben bukkanhatunk a szépséges virágra. Érdekesség, hogy vadon kihaltnak vélték, de 2011-ben újra megtalálták példányait.

Nálunk áprilisban bontja szirmait. Az enciánkék virágokkal díszítő növény max. 10 cm magasra nő. A kertben egyáltalán nem könnyű nevelni, igazi ritkaságnak számít. Nem télálló, mégpedig nem a fagy miatt, hanem a téli nedvességet nem bírja. Éppen ezért hideg, fűtetlen üvegházba vagy védett ládába ültessük.

A hagymás kis növény teljes napsütésen fürdő helyet igényel, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt. A vegetációs fázis alatt csak keveset öntözzük. Amint a lombja hervadni kezd, fokozatosan leállíthatjuk a locsolást. Szaporításhoz a késő nyári nyugalmi időszakban fiókhagymákat szedhetünk, majd ezeket elültethetjük. Nem csak kék virágú, de más színben pompázó fajták is léteznek, például fehér virágközepű (T. cyanocrocus var. leichtlinii)  vagy lilavirágú (T. cyanocrocus var. violacea)  változatok.

Bevezető kép: Lucy Wayland

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR