Csapdába csalja a csigákat a büdöske

Csapdába csalja a csigákat a büdöske

A veteményes színes őrzője.

A büdöske vagy bársonyvirág nem csak dísznövényként, de kártevőket vonzó és jótékony hatású növényként is ismert. A veteményesbe érdemes ültetni, ahol a gyökereinek mérge a fonálférgekre hat. Ehhez a növényeket a haszonnövények érkezte előtt legalább 3 hónappal korábban már el kell vetnünk. A bársonyvirág jellegzetes illata, amely a levelek szélén lévő mirigyekből és a gyökerekből árad, elriasztja a rovarokat is.

budoske csapdaba csalja csigakat 03

A nematodák vagy fonálférgek fehér vagy színtelen, fonálvastagságú férgek, amelyek előszeretettel károsítanak a gyökereken és így felborítják a növény anyagcseréjét. Az eredmény: vékony sárgarépa, gyér virágzású rózsa, csökkent növekedésű szamóca, gyengébben fejlődő gyümölcsfák, virághagymák. A fonálférgek a szüret után is a talajban maradnak, áttelelnek és a következő évben az új növényeket fertőzik. A ’Single Gold’ büdöske fajta azonban bevált az ellenük történő harcban. Ez a növény az általa termelt tertiopének segítségével csalogatja a nematodákat: a fonálférgek behatolnak a gyökerekbe, ekkor a növény megváltoztatja a kémiai összetételét és a fonálférgek 3 hónapon belül elpusztulnak. Főként új gyökérzöldségek, szamóca, gyümölcsfélék és rózsa ültetése előtt érdemes bársonyvirágot ülteti, illetve 3-4 évente "kitisztítani" segítségükkel a zöldségágyást.

budoske csapdaba csalja csigakat 02

Az éjjel aktív csigák is kedvelik az aromásan illatozó növényt, ezért a büdöske kifejezetten csaliként használható. A legjobb, ha a növényt az ágyások szélére ültetjük, így megvédik a zöldségeket, mert a puhatestűek könnyebben elérik őket és meghagyják nekünk a levélzöldségeket. Amint este-éjjel összegyűlnek a csigák a büdöske körül, könnyűszerrel eltávolíthatjuk őket.

A büdöske szaporítása gyerekjáték. Az ablakpárkányon már januártól előnevelhetjük, vagy április-májusban közvetlenül a szabadföldbe vethetjük a magokat. Május közepétől már a kertészetekben is megvásárolhatjuk a növényt. A bársonyvirág igénytelen, de legjobban teljes napsütésben érzi magát. Az elhervadt virágokat szedjük le, hamar új virágokat hoz helyettük. A szezon végén érdemes néhány virágot meghagyni, hogy magot foghassunk róluk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR