Így készül a fermentált édesburgonya: tárkonyosan vagy akár fokhagymával, chilivel

Így készül a fermentált édesburgonya: tárkonyosan vagy akár fokhagymával, chilivel

Tartósítószerek nélkül.

A fermentálással tartósított savanyúságok nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert, de nem ez az egyetlen ok, ami miatt Bodó Barbara  kedvet kapott hozzá. Az alábbiakban elmeséli, hogyan talált rá a receptre, és milyen lépésekből áll az eljárás.

"Tavaly ősz elején találtam rá Király Ágnes csoportjára, a Fermentálás - tippek, trükkök, receptek nevű csoportra, ahol rengeteget tanultam magáról a fermentálásról, sok ötletem onnan származik, és nagyon szeretek kísérletezgetni is. Jó pár dolgot kipróbáltam, egyik alkalommal az édesburgonya keltette fel az érdeklődésemet, és mint mindennek, ennek is utánanéztem a csoport többi tagja által feltett posztok között, hozzátettem a saját fantáziám, és ízlésem, így született meg az első üveg fermentált édesburgonya néhány hónappal ezelőtt.

fermentalt edesburgonya 02

Pofonegyszerű az elkészítése, pénztárcabarát, és nem utolsósorban a fermentálással tartósított savanyúságok nem tartalmaznak semmilyen mesterséges tartósítószert, ízfokozót, de ha ez még nem lenne elég, akkor az is bizonyított, hogy rengeteg jótékony hatása van a Lactobacillusok  jelenléte miatt, amelyeknek az egész folyamatot köszönhetjük.

fermentalt edesburgonya 03

Amire szükség van

Szükséges maga a fermentálni kívánt zöldség, illetve gyümölcs, esetünkben az édesburgonya, egy tiszta befőttesüveg, jól záródó, sérülésmentes kupakkal. Továbbá felforralt, majd visszahűtött víz és só, valamint amivel ízesíteni szeretnénk, fűszerek, fokhagyma, folyékony füst. Végül egy tálca, amire az elkészült üvegeket rátesszük, mivel az első időszakban, amikor elkezdődik az erjedés, a léből a kupak menetei mellett a nyomás miatt kicsorog valamennyi.

Többféle verziót készítettem már, bármilyen fűszernövényt, ízesítőt lehet hozzáadni. Nagyon finom például tárkonyosan vagy chilivel, fokhagymával.

fermentalt edesburgonya 04

Így készül

Az elkészítése pofonegyszerű, nem kell hozzá különösebb gasztronómiai tudás.

A megtisztított, lemosott zöldséget kívánt formájúra vágjuk, reszeljük, attól függően hogyan szeretnénk majd felhasználni az erjesztést követően. Ezt befőttesüvegekbe töltjük, a kiválasztott fűszerezéssel és felforralt, visszahűtött 2%-os sós vízzel csordultig öntjük az üveget, majd lezárjuk, és innen már csak türelem kérdése, ugyanis nagyon hamar elkezdenek "dolgozni" az üvegünkben a mikroorganizmusok.

fermentalt edesburgonya 05

Az erjedés első szakaszában a konyhapulton tálcán tárolom, amíg lecsendesedik, tehát nem enged ki több levet, később átkerül a kamrapolcra. Hosszú hónapokig eláll bontatlanul, felbontás után pedig a hűtőben is hónapokig, de erre valószínűleg nem lesz szükség, mivel nagyon finomak, és ahogy a csoportban is kapunk figyelmeztetést, függőséget okoz(hat).

fermentalt edesburgonya 06

Amire ügyeljünk

Természetesen a higiéniára fokozottan kell figyelni, mindig minden legyen tiszta, de sterilizálni nem kell például az üvegeket, csak alaposan elmosni, mint ahogy minden eszközt, amivel dolgozunk, és természetesen a kezünket is. Fontos a minőségi üvegek használata, mivel gázképződés kíséretében megy végbe az erjedés folyamata, és senki nem szeretne szerencsétlen balesetek miatt újrafesteni egy konyhát. Idetartozik még a sérülésmentes, jól záródó kupak, ami megvédi a készülő fermentumainkat a nem kívánatos mikroorganizmusoktól, például a penésztől. A zöldségeink, amivel dolgozunk, mindig legyenek frissek és idénynek megfelelőek, akkor lesz sikeres, finom és egészséges az elkészült termék.

fermentalt edesburgonya 07

Sokféleképp felhasználható

Számos felhasználási lehetőségünk van az édesburgonyára, attól függően, milyen formában tettük el. Én a vékonyra szeleteltből burgonyachipset készítek, nagyon finom, és biztosak lehetünk benne, hogy bármelyik boltban kapható chipsnél egészségesebb és alakbarátabb.

Hasábokra vágva akár hasábburgonya vagy igazán izgalmas majonézes burgonyasaláta készülhet a lila változatából az édesburgonyának, de akár főzeléket is készíthetünk belőle. Csak a fantáziánk szab határt.

fermentalt edesburgonya 08

Ha valakit érdekel a téma bővebben, jelentkezzen a csoportba, ott mindenre hiteles választ kaphat, és egy nagyon jó hangulatú csapat része lehet, engem valósággal beszippantott a légkör, amelyet Király Ágnes létrehozott."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR