Cseresznyeszilva: finom gyümölcs a természetben

Cseresznyeszilva: finom gyümölcs a természetben

A cseresznyének kicsit savanyú, szilvának kicsit apró, viszont kitűnő hashajtó képességű gyümölcsök már félig éretten is ehetők.

A cseresznyeszilva (Prunus cerasifera)  Európa és Ázsia melegebb vidékeiről származó szilvafaj, amelyet a rómaiak honosítottak meg a mérsékeltebb éghajlatú országokban. A “Prunus” szilvát, a “cerasifera” cseresznyét termőt jelent, de a valóságban a cseresznyéhez nincs köze, a fajnév csak a gyümölcs apró méretére utal. Maga a növény ritkán kisebb fa, de többnyire inkább zűrös szerkezetű, néhány méteres cserje, kellemetlen tövises ágakkal, ami miatt áthatolhatatlan sövénnyé is nevelhető. A levelei fölül fényes, sötétebb, alul matt világosabb színűek, fakadáskor fonákuk pelyhes erezetű, később általában kopasz.

Gyümölcs a természetben

A cseresznyeszilva a magyar tájban is elterjed, utak mentén, vizes árkok közelében, erdőszéleken gyakori. A tenyészidő folyamán csak kétszer válik láthatóvá, nagyon korán, a mandulával együtt virágzik, és így kora tavasszal kifehérlik a hazai tájból. Az illatos, rovarvonzó virágok magányosak, néha kettesével állnak. A második feltűnése gyümölcséréskor van, a sárga, piros, néha majdnem fekete termései tömegesen, szinte egyszerre érnek, először a madarak örülnek neki, majd a talajt borító hullott, erjedő potyóka gyümölcs pedig a darazsakat megrészegítő mennyország. A kiránduló embernek már az éredő gyümölcs is csábító, ilyenkor savanykás szomjoltó, később édes csemege. A cseresznyeszilva népies neve fosóka vagy fosószilva, és valóban remek hashajtó.

Mirobalán vagy mirablán?

A cseresznyeszilva egyik régebbi tudományos neve Prunus myrobalana  volt (angoul Myrobalan plum), és a kertészekben ez olyan mély nyomot hagyott, hogy ma is mirobalánnak hívják, és számos szilvafajta, néha egyéb csonthéjas gyümölcsök alanyaként használják, azaz mirobalán magoncra, sarjra oltják, szemzik a nemes fajtákat. A fordított magánhangzós mirabolán csak tévedés, a mirabella szilvák pedig csak távoli, hasonnevű rokonok. A cseresznyeszilva vörös levelű és rózsaszín virágú változatait és fajtáit előszeretettel ültetik falusias utcák fasoraiba, holott a zöld szerintem sokkal szebb lenne. Bár az is lehet, hogy csak a telt virágok terméketlensége vonzza az ültetőket, mert így gyümölcs hiányában a potyóka darazsai is elmaradnak.

cseresznyeszilva 02
Cseresznyeszilva tövise és kéregrajzolata

cseresznyeszilva 03
Cseresznyeszilva bokor habitusa virágzáskor

cseresznyeszilva 04
Cseresznyeszilva nagyon korán virágzó ága

cseresznyeszilva 05
Cseresznyeszilva korai virágai

cseresznyeszilva 06
Cseresznyeszilva kései magányos virága lombfakadáskor

cseresznyeszilva 07
Cseresznyeszilva piros gyümölcsökkel

cseresznyeszilva 08
Cseresznyeszilva ritka sötét gyümölcsökkel

cseresznyeszilva 09
Cseresznyeszilva sárga gyümölcsökkel

cseresznyeszilva 10
Cseresznyeszilva sárgán érő gyümölcse

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR