Így legyen a kertünk ősszel is méhbarát!

Így legyen a kertünk ősszel is méhbarát!

A méhek a napsütéses őszi napokon még mindig a virágok körül döngicsélnek. Segítsünk nekik, hogy a nyár elmúltával menedékre találjanak a kertünkben!

Ősszel az idős poszméhcsaládok elpusztulnak, az új párra lelt királynők pedig búvóhelyet keresnek, hogy hibernálódva átvészeljék a telet. Választásuk eshet egy földbe fúrt járatra, egy komposzthalomra vagy éppen egy aprócska zugra egy hatalmas kupac száraz avar mélyén.

A késői fajták, mint például a mezei poszméh, még ilyenkor is aktívak: a meleg, napos őszi időjárás előcsalogatja őket.

Lássuk, mi mindent tehetünk azért, hogy a méhek ebben az időszakban is elegendő élelemhez és megfelelő menedékhez jussanak!

1. Építsünk rönkhalmot

Farönkökből, tuskókból rakjunk egy szép, takaros halmot, ahová a mézelő méhek betérhetnek, ha esik az eső. A rönkhalom a magányosan élő méhek és a poszméhek számára elsőrangú fészkelőhelyként is szolgálhat. A rönkök közötti nagyobb réseket gallyakkal, mohával, száraz falevelekkel töltsük ki.

mehbarat kert osszel 02

2. Hagyjunk meg néhány fészkelőhelyet

Pár foltban ne nyírjuk le a füvet, hanem hagyjuk jó magasra megnőni. A poszméhek szívesen fészkelik be magukat fűcsomókba a hosszú fűszálak közé, de a különböző kisebb állatok által a földbe fúrt járatokat, illetve a madárodúkat is kedvelik.

mehbarat kert osszel 03

mehbarat kert osszel 05

3. Ültessünk nektárban gazdag növényeket

Ültessünk több, későn virágzó, nektárban gazdag növényt, például füzéres poloskavészt, évelő őszirózsát, őszi kikericset, szimpla virágú dáliát, kínai szellőrózsát, zsályát, varjúhájat, ernyős verbénát.

mehbarat kert osszel 04

mehbarat kert osszel 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR