Egész évben mutatós a védelmet nyújtó tűztövis

Egész évben mutatós a védelmet nyújtó tűztövis

Távol tartja a hívatlan vendéget.

Az örökzöld, tövises cserje, a tűztövis a rózsafélék családjába tartozik. Szárazságtűrő, a talajra igénytelen fajta. Az év minden évszakában díszít.

Vadovics Edina  a tűztövis főbb tulajdonságait figyelembe véve úgy döntött, elő kerítésüket ebből a növényből alakítja ki. Az alábbiakban Edinától tudhatunk meg többek között a gondozásáról részleteket.

"Olyan növényt kerestünk, ami

  • ellenálló és jól bírja a kicsit mostoha körülményeket: a járda és a házfal között nem annyira jó a talaj, sokszor szárazabb az átlagosnál és rengeteg napsütés is éri, mert dél-nyugati fekvésű oldalon van,
  • örökzöld,
  • tüskés, hogy bizonyos fokú védelmet is nyújtson, mivel a ház fala a telekhatáron van, és így rögtön utcára néznek az ablakok.

Korábbi tanulmányaimból ismertem ilyen növényeket, köztük a tűztövist, ezért esett rá a választásunk.

tuztovis soveny 02

A fentebb említettek alapján védelmet nyújt, ami miatt mi elsősorban ültettük. Őszintén szólva nem gondoltuk, hogy ennyire szereti majd ezt a helyet és ilyen nagyra nő, mert nagyon nagy előnye, hogy zöld falat is jelent, és így amellett, hogy védi a falat pl. a csapadéktól, árnyékot is biztosít, így a hosszú meleg nyári hetek alatt hűti is a szobát, ami a fal túloldalán van.

tuztovis soveny 03

Továbbá nagyon szeretnek benne a madarak fészkelni, így élőhelyet nyújt nekik, valamint télen táplálékot, mert a tűztövis bogyóit télen megeszik. Tavasszal, virágzáskor pedig a méhek kedvelik.

Végül fontos szempont az is, hogy esztétikai élményt is nyújt a zöldfal, a tavasszal virágzó és ősszel-télen piros és narancssárga bogyókat termő növény. Ősszel és télen van, hogy becsöngetnek hozzánk, hogy szedhetnek-e belőle dísznek.

tuztovis soveny 04

Mindeközben nem teszi tönkre a falat, nem kapaszkodik rá. Nagyrészt saját magát tartja a növény, mi mindössze egy drót kifeszítésével adunk még extra tartást, ez megakadályozza azt is, hogy télen a hó súlya esetleg a járdára hajlítsa a növényt és így akadályozza a gyalogosforgalmat.

A legfontosabb az, hogy rendszeres metszést, nyírást igényel. Évente kb. 3 alkalommal nyírjuk (vagy ha valami miatt gyorsabban nő, gyakrabban), hogy egyenletesen nőjön, egyenletesen sűrű legyen az ágazat és a levélzet, valamint legfőképp azért, hogy ne zavarja az arra gyaloglókat, sétálókat.

Nem napos helyre nem ajánlanám ültetni, próbálták ismerőseink, de ott nem nő ennyire szépen.

tuztovis soveny 05

Ültetéskor tettünk komposztot az ültetőgödörbe, de a járda mellett eleve meglévő nem túl jó minőségű földet nem cseréltük ki. Gondoltuk, hogy ha a tűztövis nem bírja, inkább kicseréljük, mert ellenálló, nem kényes és rengeteg törődést igénylő sövényt szerettünk volna.

A tápanyag utánpótlást a lehulló levelei adják: azokat soha nem szedtük fel, mindig ott hagytuk a növény alatt. Ezen kívül más talajjavítót nem használunk.

Napot rengeteget kap, és mivel a ház fala mellett van, viszonylag szélvédett is a hely. Öntözni nem szoktuk, annyi vizet kap, amennyi eső éri. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a telkünk másik végében patak folyik, így viszonylag magas nálunk a talajvíz szintje, valószínűleg a növény gyökerei így könnyebben jutnak nedvességhez.

Permetezni nem szoktuk. Ha esetleg valami kártevő megtámadja (pl. levéltetű esetleg), megvárjuk, hogy a természetes ellenségek elvégezzék a dolgukat. De nem érzékeny a tűztövis, jól bírja az ilyen jellegű "támadásokat"."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR