Utolsó napsugarak.
Ha a kertben paprikát termesztünk, akkor a már színesedő terméseket hagyjuk a tövön egészen addig, amíg meg nem érnek és fel nem veszik a fajtára jellemző sárga, narancs, piros vagy lilás színt. A zöld paprika éretlen, nehezen emészthető, és nem tartalmazza azt a vitamin- és ásványianyag-mennyiséget sem, amit az érett paprikák.
A paradicsommal ellentétben a paprika és a chili nem utóérő. A paprika még ősszel is hasznosít minden napsugarat, a szüret egészen az első fagyokig tarthat. Mivel a szezon vége felé már hűvösödnek az éjszakák, a melegigényes növényeket érdemes gyapjúval, fóliával takarni.
Amennyiben a paprikát cserépben neveljük a teraszon vagy az erkélyen, ősztől érdemes bevinni egy világos, meleg szobába. A lakásban ugyanis további virágokat és terméseket fog hozni.