Mint egy tarka virágcsokor, úgy fest a bolíviai szivárvány chili

Mint egy tarka virágcsokor, úgy fest a bolíviai szivárvány chili

Csípős dísz.

Bolíviában már évszázadok óta termesztik a bolíviai szivárvány chilit. A növény annyira szép, hogy nem csak fűszerként, de dísznövényként is megállja a helyét.

Termései lila, sárga, narancs, bézs, vörös színben pompáznak, attól függően, hogy az érettség és a fejlődés mely stádiumában járnak. Első fázisban lilák, majd sárgára, narancsra, vörösre színeződnek. Ennek megfelelően a különböző színű paprikák csípőssége is más.

boliviai szivarvany chili 02

Akár beltéren is nevelhető, például az ablakpárkányon, ahol gyakorlatilag egész évben hozza a paprikákat. Szabadföldön csak akkor próbálkozzunk a termesztésével, ha meleg klímát tudunk számára biztosítani. A chili 50-80 cm magasra növő nagy bokrot nevel.

A termések kb. 1-2 cm hosszúak, kúp alakúak, a növényen felállva fejlődnek. Ízük könnyed, húsuk ropogós, csípősségük 70.000-100.000 SHU.

boliviai szivarvany chili 03

A növény világos, meleg helyet és rendszeres öntözést kíván. Palántaneveléshez február végén-március elején vessük a magokat, biztosítva számukra a megfelelő csírázási hőmérsékletet (25-28°C). 1-3 hét elteltével, miután a magok kicsíráztak, figyeljünk a világos helyre és a rendszeres öntözésre.

boliviai szivarvany chili 04

Átültetése 4-6 leveles állapotban esedékes nagyobb cserépbe, tápdús talajba. Szabadföldre május végén, június elején ültethető. A paprika szabadföldön általában július második felétől szeptember végéig szedhető.

A termését körültekintéssel alkalmazzuk, salátába, salsa szószba téve, szárítva vagy savanyítva is ehetjük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR