Ellepték a zöldségeket és a fűszereket a levéltetvek – mihez kezdjek?

Ellepték a zöldségeket és a fűszereket a levéltetvek – mihez kezdjek?

Házi főzetek a kártevők ellen.

Bosszantó, amikor felfedezzük, hogy a petrezselymen és társain megjelentek a levéltetvek telepei. Vessük be a házi szereket, hogy az ennivaló zöldeket gond nélkül szüretelhessük!

A levéltetvek megjelenése az ökológiailag egyensúlyban lévő kertekben nem jelent drámát, hiszen a katicabogarak és más hasznos rovarok gondoskodnak arról, hogy ne tudjanak túlszaporodni. Bizonyos mértékig ezért tolerálnunk kell őket. Azonban a zöldfűszerek, saláták esetében kellemetlen lehet a telepek megjelenése, mert fogyaszthatatlanná válhatnak a növények.

leveltetvek zoldsegek fuszerek 04

Ezek a házi szerek környezetbarátok, nem mérgezőek és gyorsan elkészíthetjük magunk is:

Hagymafőzet: az összevágott hagymát pároljuk lassan 30 percig 1 liter vízben. Hagyjuk kihűlni, szűrjük át, majd a növényeket hígítatlan oldattal erősen permetezzük (a tetveknek nem tetszik a szag).

Fokhagymafőzet: 50 g friss fokhagymát vágjunk finomra és öntsünk rá 1,5 liter forrásban lévő vizet. Hagyjuk legalább 3 órán át ázni, majd szűrjük le. Vigyük fel töményen a növényekre (a levéltetveknek nem tetszik a szag).

Oregánófőzet: 100 g friss (vagy 10 g szárított) oregánóra öntsünk fél liter forrásban lévő vizet és hagyjuk ázni 15-20 percig. Hagyjuk kihűlni, szűrjük át, majd 1:3 arányban vízzel hígítva permetezzük a növényekre (a levéltetvek elkerülik a szagot).

leveltetvek zoldsegek fuszerek 03

Tej-víz-keverék: keverjünk el tejet vízzel 1:2 arányban, és permetezzük a növényekre (a tejsav káros a tetvekre).

Fekete tea: 2 filtert ½ liter vízben főzzünk meg és hagyjuk 15 percig ázni. Kihűlés után ezzel permetezzük a növényeket (a tanninok károsítják a tetveket).

Ecetes oldat: ½ liter ecetet 4,5 liter vízben keverjünk el és permetezzük a növényekre (a tetvek elkerülik a savas környezetet).

Csalánfőzet: 200 g friss (vagy 20 g szárított) csalánlevelet durván aprítsunk fel, 2 napra áztassuk 1 liter vízbe. Fontos, hogy az erjedés ne induljon el! 2 nap elteltével szűrjük le a főzetet és a fertőzött növényi részekre hígítatlanul, bőven permetezzünk. Ha szükséges, ismételjük meg a műveletet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR