Erdei gyöngyköles: hófehér “porcelán” gyöngyeit villantgatja

Erdei gyöngyköles: hófehér “porcelán” gyöngyeit villantgatja

Tavasztól gyönyörű színváltó erdei virág, ősztől hófehér “porcelán” gyöngyeit villantgatja.

Többször kapott új nevet

Az erdei gyöngyköles (Aegonychon purpurocaeruleum, korábban Buglossoides purpurocaerulea, régebben Lithospermum purpuro-caeruleum) érdeslevelű, a borágófélék családjába tartozó, lágyszárú és évelő növény. A köles gabonához nincs köze, csak apró makkocskái, a fehér gyöngyök hasonló méretűek. Az “Aegonychon” tudományos nemzetségnév kecskekörmöt jelent, ami egy másik gyöngyköles faj makkocska termésének az alakja, a Lithospermum=kőmag, ami a termés keménységére, a Buglossoides=marhanyelv, a levél érdességére utal. A purpurocaeruleum fajnév a változó írásmódtól függetlenül bíbor-kéket jelent, mert az erdei gyöngyköles bíboros színben nyílik, de később a párta megkékül.

Színes virágból porcelán gyöngy lesz

Az erdei gyöngyköles tavaszi hajtásai arasznyira felállók, a csúcsukon bimbók tömegét hordozzák, virágzásra elágaznak, és magasabbra nőnek. A marhanyelv érdességű hosszúkás levelek a sűrűn szőrös száron spirálisan állnak, rücskös színükön és fonákukon feltűnő a középér. Később fakadnak az indaszerű meddő hajtások, amelyek egy síkban, két sorban levelesek, hosszúra nyúlnak, ívesen lehajlanak, talajközelben kúsznak, csúcsaikon legyökereznek. A forrt párta öt cimpájú, a nedvek kémhatásának változásával a színe bíborpirostól égszínkékig módosul. A tömegesen nyíló virágok kétivarúak, a megporzó rovarok szájszervét öt világos szőrcsík vezeti a nektárhoz. A szőrös csésze majdnem a tövéig hasadt. A kocsányos termések kezdetben csoportosak, simák, zöldek, később fényesen porcelánfehérek, kőkemények. A gömb vagy körte alakú ’gyöngyök’ télállóak, az erdő avarján és a talajon szétszóródnak, tavasszal csíráznak. A gyöngyköles nagy erdei foltjaiból ítélve a gyöktörzsről és a legyökerező hajtásokról megvalósuló vegetatív szaporodása is jelentős.

Genetikai vizsgálatok mutatják meg a nemzetségét

Az erdei gyöngyköles melegkedvelő eurázsiai faj, száraz tölgyesek és bokorerdők jellemző aljnövényzetét alkotja. Nemesített, nagyobb virágú fajtáit kertekben is ültetik. A névváltozatosság egyik oka a növény elterjedtsége: számos országban felkeltette a botanikusok érdeklődését, újabban genetikai vizsgálatokkal próbálják különböző rendszertani nemzetségekbe sorolni a gyöngyköles fajait. Engem laikusként a soknevűség ugyan megzavar, viszont az újrakeresztelő növénytudós neve a publikációkban örökké fennmarad.

erdei gyongykoles 02
Erdei gyöngyköles kék és bíbor virágai

erdei gyongykoles 03
Erdei gyöngyköles kőkemény makkocskái

erdei gyongykoles 04
Erdei gyöngyköles színváltó virágai

erdei gyongykoles 05
Erdei gyöngyköles szőrös hasadt csészéi

erdei gyongykoles 06
Erdei gyöngyköles talajon kúszó meddő hajtása

erdei gyongykoles 07
Erdei gyöngyköles talajtakaró foltja

erdei gyongykoles 08
Erdei gyöngyköles virága és jellegzetes levelei

erdei gyongykoles 09
Erdei gyöngyköles virágzó hajtáscsúcsa

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR