Érdemes a sokoldalú gyógynövényt, a ginzenget nevelni a kertünkben

Érdemes a sokoldalú gyógynövényt, a ginzenget nevelni a kertünkben

Immunerősítő tea.

Ami az európaiaknak a fokhagyma, az az ázsiaiak számára a ginzeng. A ginzengből előállított termékekről már sokat hallottunk, de talán a növényt magát csak kevesen ismerik. Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng)  árnyékos, lombhullató erdőkben vadon nő, de távol-keleti nagy ültetvényekben termesztik is.

ginzenget nevelni kertunkben 02

A 30-40 cm magasra növő növény fényes, osztott levelekkel és világospiros, bogyószerű termésekkel rendelkezik. Talajtakaróként árnyékos, mocsarasabb területeken is alkalmazható, jól társítható rododendronokkal, azáleákkal, hangával és áfonyával is.

ginzenget nevelni kertunkben 03

Télálló, jól fejlődik a humuszos, homokos, száraz erdei talajban. Szívós, takarékos, nincs szüksége a műtrágyákra. Minél lassabb a növekedés és minél spártaibbak a körülmények, annál nagyobb lesz a gyökerek gyógyítóereje. Néhány év elteltével az őszi vagy téli nyugalmi állapotban szüretelhető a gyökér. Gyakorlatilag gond nélkül termeszthető a kertünkben is.

ginzenget nevelni kertunkben 04
Eugene Kim

A gyökerek hosszú ideig eltarthatók és megőrzik a gyógyhatásukat, de frissen teaként vagy fűszerként fogyasztva még hatékonyabbak. Ezt a ‘természetes gyógyszert’ nem lehet túladagolni sem. A ginzeng fokozza a vitalitást, szabályozza a vérnyomást, nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt, javítja a koncentrációt és a memóriát, késlelteti az öregedést és erősíti az immunrendszert.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR