Immunerősítő tea.
Ami az európaiaknak a fokhagyma, az az ázsiaiak számára a ginzeng. A ginzengből előállított termékekről már sokat hallottunk, de talán a növényt magát csak kevesen ismerik. Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) árnyékos, lombhullató erdőkben vadon nő, de távol-keleti nagy ültetvényekben termesztik is.
A 30-40 cm magasra növő növény fényes, osztott levelekkel és világospiros, bogyószerű termésekkel rendelkezik. Talajtakaróként árnyékos, mocsarasabb területeken is alkalmazható, jól társítható rododendronokkal, azáleákkal, hangával és áfonyával is.
Télálló, jól fejlődik a humuszos, homokos, száraz erdei talajban. Szívós, takarékos, nincs szüksége a műtrágyákra. Minél lassabb a növekedés és minél spártaibbak a körülmények, annál nagyobb lesz a gyökerek gyógyítóereje. Néhány év elteltével az őszi vagy téli nyugalmi állapotban szüretelhető a gyökér. Gyakorlatilag gond nélkül termeszthető a kertünkben is.
A gyökerek hosszú ideig eltarthatók és megőrzik a gyógyhatásukat, de frissen teaként vagy fűszerként fogyasztva még hatékonyabbak. Ezt a ‘természetes gyógyszert’ nem lehet túladagolni sem. A ginzeng fokozza a vitalitást, szabályozza a vérnyomást, nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt, javítja a koncentrációt és a memóriát, késlelteti az öregedést és erősíti az immunrendszert.