Gyorsan erjed.
Június-júliusban érik a fekete és a fehér eperfa gyümölcse, amely azonban csak frissen fogyasztható, mert nagyon gyorsan erjedni, romlani kezd. A fehér eper éretten mézédes, a fekete édes-savanykás. Nyersen is fogyaszthatjuk vagy minél előbb igyekezzünk feldolgozni a gyümölcsöket.
3 receptet mutatunk:
1. Eper-smoothie
Készítsünk egy finom smoothie-t az alábbi hozzávalókkal:
- 1 bögre friss eper
- 1 banán
- 1 bögre mandulatej
- 1 teáskanál méz
Óvatosan mossuk meg és szárazzuk le a friss epret, ügyelve arra, hogy a fekete eper megszínezhet mindent. Hámozzuk meg a banánt, vágjuk darabokra. Az epret és a banánt tegyük a smoothie-készítőbe, majd adjuk hozzá a mézet és a mandulatejet és készítsük el az italt.
2. Epertorta
Könnyed, finom nyári desszert, amelyben a ropogós kéreg és a lédús eper találkozik. 4 személyre a következő hozzávalók szükségesek:
- 1 bögre friss eper
- 1/2 bögre vaj
- 1/4 bögre cukor
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 bögre liszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra és közben mossuk meg alaposan a friss epreket. Egy tálban a vajat, a cukrot, és a vaníliakivonatot keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a lisztet és a sót. Alaposan keverjük össze. A tojást külön verjük fel és adjuk a masszához. A tésztát egyengessük el egy tortaformában és oszlassuk el rajta az epret. Kb. 30 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.
3. Eperlekvár
Egyszerűen készíthetünk lekvárt is a faeperből, így később is élvezhetjük a gyümölcs ízét. A következő hozzávalókból 3 kis üveg lekvár lesz:
- 2 bögre friss eper
- 1 bögre cukor
- 1/4 bögre citromlé
- 1 teáskanál citromhéj
Alaposan mossuk meg az epret és szabadítsuk meg a szárától. Egy edényben keverjük össze a gyümölcsöt a cukorral, citromlével és citromhéjjal, majd forraljuk el. Állítsuk takarékra a lángot és hagyjuk kb. 30 percig rotyogni a lekvárt, amíg zselészerű állaga nem lesz. Ezután vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. Töltsük a lekvárt tiszta, steril üvegekbe, amelyeket légmentesen zárjunk le, így kb. 3 hónapig eltartható. Joghurtba keverve, de péksüteményhez is fogyasztható.