Érik a fekete és a fehér eper: 3 ízletes receptet mutatunk

Érik a fekete és a fehér eper: 3 ízletes receptet mutatunk

Gyorsan erjed.

Június-júliusban érik a fekete és a fehér eperfa gyümölcse, amely azonban csak frissen fogyasztható, mert nagyon gyorsan erjedni, romlani kezd. A fehér eper éretten mézédes, a fekete édes-savanykás. Nyersen is fogyaszthatjuk vagy minél előbb igyekezzünk feldolgozni a gyümölcsöket.

fekete es feher eper izletes receptet 02

3 receptet mutatunk:

1. Eper-smoothie

Készítsünk egy finom smoothie-t az alábbi hozzávalókkal:

  • 1 bögre friss eper
  • 1 banán
  • 1 bögre mandulatej
  • 1 teáskanál méz

Óvatosan mossuk meg és szárazzuk le a friss epret, ügyelve arra, hogy a fekete eper megszínezhet mindent. Hámozzuk meg a banánt, vágjuk darabokra. Az epret és a banánt tegyük a smoothie-készítőbe, majd adjuk hozzá a mézet és a mandulatejet és készítsük el az italt.

2. Epertorta

Könnyed, finom nyári desszert, amelyben a ropogós kéreg és a lédús eper találkozik. 4 személyre a következő hozzávalók szükségesek:

  • 1 bögre friss eper
  • 1/2 bögre vaj
  • 1/4 bögre cukor
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra és közben mossuk meg alaposan a friss epreket. Egy tálban a vajat, a cukrot, és a vaníliakivonatot keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a lisztet és a sót. Alaposan keverjük össze. A tojást külön verjük fel és adjuk a masszához. A tésztát egyengessük el egy tortaformában és oszlassuk el rajta az epret. Kb. 30 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.

fekete es feher eper izletes receptet 03

3. Eperlekvár

Egyszerűen készíthetünk lekvárt is a faeperből, így később is élvezhetjük a gyümölcs ízét. A következő hozzávalókból 3 kis üveg lekvár lesz:

  • 2 bögre friss eper
  • 1 bögre cukor
  • 1/4 bögre citromlé
  • 1 teáskanál citromhéj

Alaposan mossuk meg az epret és szabadítsuk meg a szárától. Egy edényben keverjük össze a gyümölcsöt a cukorral, citromlével és citromhéjjal, majd forraljuk el. Állítsuk takarékra a lángot és hagyjuk kb. 30 percig rotyogni a lekvárt, amíg zselészerű állaga nem lesz. Ezután vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. Töltsük a lekvárt tiszta, steril üvegekbe, amelyeket légmentesen zárjunk le, így kb. 3 hónapig eltartható. Joghurtba keverve, de péksüteményhez is fogyasztható.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR