Wellness a kertünk madarainak: itató és homokfürdő

Wellness a kertünk madarainak: itató és homokfürdő

Fontos a tisztaság.

Nem csak nekünk van szükségünk fokozott folyadékpótlásra a meleg nyári napokon, de a madaraknak is. Segíthetjük a kertünk vendégeit, ha madáritató és homokfürdő elhelyezésével egy igazi kis oázist alakítunk ki számukra.

madarak wellness 02

Amikor a pocsolyák már kiszáradnak az utolsó eső óta és nincs a környéken rendelkezésre álló vízforrás, tavacska sem, a madarak is nehezen viselik a hőséget. Ilyenkor a napi vízszükségletük kielégítése egyre nehezebb feladat. A lágy eleséget fogyasztó madarak (pl. rigó) a szükséges folyadékot megszerzik a táplálékuk (lárvák, bogarak) által, azonban a magevő madarak egyéb vízforrásoktól függenek.

madarak wellness 03

Noha a téli hónapokban sokan etetik a madarakat, a nyári itatásról kevesebbet hallunk, pedig ez sokkal lényegesebb. Nem elég azonban egy tál vizet kitenni, a higiéniára is kiemelten ügyelni kell, különösen a rigók és a zöldike esetében.

madarak wellness 04

A megfelelő madáritató gyorsan elkészíthető, például egy agyag cserépalátétből vagy egy lapos kerámiatálból, amit tiszta vízzel töltünk meg. Fontos, hogy a víz mélysége 2,5 és 10 cm között legyen, így a különböző madárfajoknak is megfeleljen. Az itató alja durva felületű legyen, hogy a tollak jól tapadjanak hozzá.

Veszély esetén egy nagy követ állíthatunk a vízbe, hogy a madarak ki tudjanak jutni.

madarak wellness 05

A madáritatót a kertben olyan helyre tegyük, ahol a macskák vagy a nyestek nem zavarják a kis szárnyasokat, ugyanakkor a madarak könnyen észreveszik a vízforrást (a legjobb valamilyen állványra helyezni). A közelben legyenek bokrok, fák, hogy szüksége esetén a madarak el tudjanak ott rejtőzni.

madarak wellness 07

Alapvető fontosságú a tisztaság, ezért a madáritatót rendszeresen tisztítanunk kell. Az etetők és az itatók a klasszikus kiindulópontjai a szárnyasok közti esetleges fertőzéseknek. Ezért meleg napokon minden nap cseréljük a vizet, alaposan mossuk el az edényt forró vízben (mosogatószer, vegyszer nélkül) a legjobb, ha egy kefével vagy szivaccsal dörzsöljük át. Végül még egyszer öblítsük ki forró vízzel.

madarak wellness 06

Szárnyas vendégeinknek azzal is kedveskedhetünk, hogy egy homokfürdő készítünk. Számos énekesmadár ugyanis nem csak vízben szeret pancsolni, de homokban is. Ezt azért teszik, hogy a tollazat parazitáitól megszabaduljanak. Egyszerűen elkészíthetjük a fürdőt, ha a kert egy napos részén egy kis területen a meglévő talajt eltávolítjuk és helyette feltöltjük finom szemcsés homokkal. (Zacskós madárhomokot szaküzletben is vásárolhatunk.) Itt is nagyon fontos a tisztán tartás, és az, hogy a homokot pár hetente cseréljük, elkerülvén a betegségek esetleges terjedését.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR