Ez a 9 növény – jó eséllyel – távol tartja a szúnyogokat

Ez a 9 növény – jó eséllyel – távol tartja a szúnyogokat

Védekezés aromákkal.

A szakemberek szerint, ha a megfelelő növényekkel beültetett virágládákat teszünk az ablakpárkányokra, illetve az erkélyek, teraszok köré, akkor sokkal kevesebb gondunk lesz nyáron a szúnyogokkal. Nem fognak tönkretenni minden szabadtéri vacsorát, délutáni kávészünetet, és az éj leple alatt sem csipkednek össze minket, miközben alszunk.

Minél többet lélegzünk és verejtékezünk, annál jobban vonzzuk a szúnyogokat. Egyes növények illóolajai viszont képesek a szagunkat elfedni és így távol tartani a bosszantó vérszívókat. Ezek a növények ezenfelül legtöbbször az emberi orr számára is kellemes illatúak, ráadásul a konyhában is hasznukat vehetjük az ételek fűszerezéséhez.

A leghatásosabbnak tartott szúnyogűző növények:

  1. Bazsalikom: Az olasz konyhában igen népszerű bazsalikom illóolajai természetes módon riasztják a szúnyogokat.
  2. Citrom muskátli: A gyönyörű virágával díszítő citrom muskátli friss, citrusos illata hatékonyan távol tartja a szúnyogokat.
  3. Citromfű: A többek között teákhoz gyakran használt citromfű citrál tartalmának köszönheti kiváló szúnyogriasztó hatását.
  4. Fokhagyma: A fokhagymát, ami kulcsfontosságú összetevője számtalan ételnek, erős illata miatt sokan használják szúnyogűzőként.
  5. Indiai citromfű: Az ázsiai ételekben előszeretettel használt indiai citromfű illóolaja, különösen a citronella, rendkívül hatékony a szúnyogok ellen.
  6. Körömvirág: A dekoratív sárga vagy narancssárga virágaival díszítő körömvirág illata és a benne található vegyületek természetes módon riasztják el a szúnyogokat.
  7. Levendula: A nyugtató hatásáról ismert és illatpárnákban is gyakran használt levendula kellemes illata nem csak a relaxálást segíti, hanem a szúnyogokat is távol tartja.
  8. Paradicsom: A paradicsom, amely az egyik legnépszerűbb konyhakerti növényünk és sok kedvelt étel fontos alapanyaga, arról is ismert, hogy a leveleiben található illóolajok szúnyogriasztó hatásúak.
  9. Rozmaring: A rozmaring kiváló fűszernövény a különböző húsételekhez, illóolajai pedig, különösen a cineol, hatékonyan riasztják a szúnyogokat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR