Ez a gyökérsarjak eltávolításának helyes módja

Ez a gyökérsarjak eltávolításának helyes módja

Nem elég a metszőolló.

Mindenekelőtt a szilvánál figyelhető meg az, hogy számos gyökérsarj képződik a fa körül. Ezek a hajtások a sekélyen található gyökerekből törnek elő. Nem csak látványra csúnyák, de zavaróak például a fűnyíró számára is, ráadásul a növénytől is feleslegesen vonnak el energiát. A kökénynél, homoktövisnél, nyárnál, fűznél, ecetfánál, orgonánál, cserjés vadgesztenyénél, oltatlan rózsánál is megfigyelhetjük az előtörő gyökérsarjakat.

gyokersarjak eltavolitasanak 03

Ne a metszőollót hozzuk a hajtások eltávolításához! Meg kell őket erősen ragadni, majd miután a gyökérnél szabaddá tettük, az alapjukkal együtt kiszedni a földből. Így ugyanis az alvórügyektől is megszabadulunk.

Ha viszont a talaj felett nem sokkal vágjuk vissza a hajtást, az alvórügyek kihajtanak és még sokkal több hajtás fog előtörni. Mivel a gyökerek folyamatosan, egész évben új sarjakat fejlesztenek, ezt a procedúrát egész éven meg kell ismételnünk.

gyokersarjak eltavolitasanak 02

Az oltott szilváknál előfordulhat, hogy a gyökérhajtások képződése abból adódik, hogy erősebb alanyra oltják a nemest, de túlzott metszés és a gyökerek károsodása, megsértése is kiváltó ok lehet. Más fásszárúak a vegetatív szaporodás érdekében hoznak gyökérsarjakat, ilyen például az ecetfa vagy a cserjés vadgesztenye.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR