Ezüstfa, az egzotikus túlélőgép

Ezüstfa, az egzotikus túlélőgép

Csinos lomb, illatos virágok, édes termések, minden talajon megélő gyökérzet: de vajon hol a probléma?

A keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia)  ázsiai eredetű, kisebb fa vagy cserje. A fatermetű példányok gyakran ferde törzsűek, kuszán-bozontosan elágazók, sötétbarna kérgük csíkokban hámlik. A fák koronája messzebbről nézve ezüstszínű. A sűrűbb levelű bokrok szintén ezüstös felületet mutatnak, elrejtve a belső sötétebb színű ágas-bogas korona-szerkezetet. A szinonim magyar nevek sokat elárulnak a növény habitusáról; az ezüstfűz név a vízparti fehér fűzéhez hasonló keskeny levelekre, az olajfűz név a mediterrán olajfákkal való hasonlóságra utal. Az ezüstfa egyikükkel sem áll rokonságban, a hasonlóság csak alaki, külsődleges.

Ezüst színű szőr még a töviseken is nő

A keskenylevelű ezüstfa levelei alapesetben valóban keskenyek, de számos alfajnál és változatnál kicsit szélesebbek is lehetnek. A levelek fonáka sűrűn ezüstösen szőrös, a színükön áttetszik a zöld szín. Az ezévi hajtások és a hatalmas tövisek szintén fehér molyhosak, az idősebbek vörösbarnák, és ettől még félelmetesebbnek hatnak.

Illatos virágok, édes terméssel

A nagyon kellemes, bódító illatú, négytagú virágoknak szirmai nincsenek, a csészelevelek belülről világos sárgák, kívülről ezüstösen molyhosak. A virágok többsége kétivarú, a kisebbség csak porzókat tartalmaz. A termés tojásdad álcsontár, éretten apró, lisztes állagú vitamindús édesség, nagy "maggal". Számos országban ismert csemege, nálunk csak a kíváncsi gyerekek, a természetjárók és a madarak finomsága.

A legrosszabb talajokra jött, de már a legjobbat is lakja

A keskenylevelű ezüstfát eredetileg homokra, szikre, száraz kopárosokra telepítették, ahol más fásnövénynek esélye sem volt a megmaradásra. A legsoványabb talajon is virul, mert a levegőből nitrogént megkötő baktériumokkal él szimbiózisban. Mára olyan jól érzi magát az országunkban, hogy elszabadult, és invazívan terjedő özönnövénnyé változott, a védett területek, nemzeti parkok természetes vegetációit veszélyezteti. Nagyon nehéz kiirtani, hatalmas gyökérzete van, amely – ha megsértik – azonnal sarjadzik. A törzse rugalmasan ellenáll a fejszének. Csontárjait a magvakkal a madarak terjesztik, és rögtön meg is trágyázzák. Igazi túlélési specialista.

ezustfa tulelogep 02
Ezüstfa kusza bokorszerű habitusa

ezustfa tulelogep 03
Ezüstfa fiatal példányának még nagyon rendezett elágazásai

ezustfa tulelogep 04
Ezüstfa keskeny levelei

ezustfa tulelogep 05
Ezüstfa hosszúkás molyhos levelei

ezustfa tulelogep 06
Ezüstfa idei molyhos tövisei

ezustfa tulelogep 07
Ezüstfa kétéves vörösbarna kopasz tövisei

ezustfa tulelogep 08
Ezüstfa illatos virágai

ezustfa tulelogep 09
Ezüstfa hímnős virága

ezustfa tulelogep 10
Ezüstfa színesedő termése

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR